Hoppa till huvudinnehåll

Laura Enckell måste flytta hem till Vanda från Addis Abeba med barnen : “Vi kunde inte riskera med coronaläget”

Familj på taverna i Etiopien
Laura Enckell med familjen i Afrika. Familj på taverna i Etiopien Bild: Mathias Gustafsson / YLE Emigration,Närbild,Laura Enckell med familj

För några år sedan flyttade Laura Enckell med familj till Etiopien, när hennes man fick ett jobb där. Tillvaron ändrades ändå abrupt i våras på grund av coronapandemin och Enckell fick på kort varsel flytta hem med barnen till Finland.

- Vår minsting, Marcus, har infektionsastma så vi kunde inte ta risken då coronan började spridas, berättar Laura Enckell.

Staden Addis Abeba ligger dessutom på 2600 meters höjd vilket gör luften mycket tunnare där än hemma i Vanda.

- Med de tre sakerna tillsammans ville vi inte ta risken att det skulle hända något värre i den omgivningen. Och sedan när man tänker på att hälsovården inte är helt det vi är vana vid här i Finland.

Lauras man stannade däremot kvar i Etiopien. Hur funkar det?

- Förstås är det lite hoolabaloo här med sex barn, men jag får ju hjälp av de två äldsta, Leo och Isla. Man hinner nog inte sakna som hemskt mycket, säger Laura.

Stora skillnader mellan de olika samhällena

Ett liv i Finland är rätt olikt vardagen i Etiopien.

- I ett nötskal kunde man säga att om du väntar dig något i Etiopien så kommer det inte att ske, börjar Laura Enckell.

- När du går till butiken får du vara nöjd om du ens får hälften av det du gett dig ut för att köpa. Här finns ju allting i butikerna, fortsätter hon.

Familj som tittar ut över afrikanskt landskap
Vyerna annorlunda i Afrika jämfört med Vanda. Familj som tittar ut över afrikanskt landskap Bild: Mathias Gustafsson / YLE Emigration,Laura Enckell med familj

För Terese Räisänen, ett av familjens fem barn är den stora skillnaden, förutom vädret, skolan.

- I Etiopien var skoldagen från klockan åtta på morgonen till klockan tre på eftermiddagen. Här börjar vi åtta eller nio och så slutar vi klockan ett eller två, berättar Terese Räisänen.

Terese har visserligen hittat sina gamla kompisar hon lämnade vid flytten söderut och har redan funnit nya, men ändå saknar hon sina vänner som blev kvar i Etiopien.

- Och injeramaten. Den saknar jag också, säger Terese Räisänen.

Drömmen om att åka tillbaka lever kvar

Coronaläget har åtminstone tillfälligt stabiliserats i Etiopien. Den yngre åldersstrukturen har gynnat många afrikanska länderna.

- Det finns så mycket unga människor där så sjukdomen drabbar inte folk så allvarligt, förklarar Laura Enckell.

Hur länge Laura och barnen stannar i Vanda är oklart, men det är inte omöjligt att det snart bär av igen.

- Om läget med coronan nu plötsligt skulle förbättras så visst kan jag tänka mig att flytta tillbaka till Etiopien för ett par år till. Eller varför inte någon annan del av världen, säger Laura Enckell.

Läs också