Hoppa till huvudinnehåll

Los Angeles Lakers klart för final i NBA – LeBron James ledde laget med makalösa 38 poäng

Los Angeles Lakers klart för NBA-final.
Los Angeles Lakers klart för NBA-final. Los Angeles Lakers klart för NBA-final. LeBron James,Los Angeles Lakers

Basketstjärnan LeBron James ledde Los Angeles Lakers till final i NBA. Det är den nionde gången på de tio senaste säsongerna som James spelar i NBA-finalen.

Denver Nuggets lyckades inte upprepa bragderna från slutspelets första och andra omgång. Då lyckades laget resa sig från ett 1–3-underläge i matcher till seger i bägge serierna. Det är första gången i NBA:s historia som ett och samma lag lyckats resa sig två gånger från ett 1–3-underläge till seger i ett och samma slutspel.

I semifinalen var situationen den samma: efter fyra matcher stod det 3–1 till Los Angeles Lakers förmån, men nu tog orken slut. Denver Nuggets var mer eller mindre chanslösa i serien mot Lakers. Den tredje matchen lyckades Nuggets vinna i NBA-bubblan i Orlando, men de övriga fyra slutade i Lakers favör.

Slutresultatet i lördagskvällens femte final skrevs 117–107 med LeBron James som odiskutabel ledargestalt. Statistiken talar för sig: 38 poäng, 16 returer och 10 assist. Magiska siffror.

– Vi ska njuta av det här i kväll eftersom det inte är säkert att det sker varje år. Man kan inte ta (finalplatser) för givet, säger LeBron James enligt ESPN.

Anthony Davis var näst bäst i Lakers med 27 poäng, fem returer och tre assist. I Denver stod Jerami Grant och Nikola Jokic för 20 poäng var.

Lakers nådde final i NBA för första gången på tio år, men för LeBron James är det vardagsmat att spela för hela slanten. Under nio av de tio senaste säsongerna har hans lag spelat NBA-final. Undantaget kom i fjol under hans första säsong med Lakers.

I och med finalplatsen blev James den fjärde spelaren i NBA:s historia som spelar final minst tio gånger. I de övriga finalerna har han representerat Miami Heat och Cleveland Cavaliers.

Los Angeles Lakers har vunnit NBA-mästerskapet 16 gånger – de senaste fem titlarna på 2000-talet: 2000, 2001, 2002, 2009 och 2010. I den östra konferensens final möts Miami Heat och Boston Celtics. Miami leder med 3–2.