Hoppa till huvudinnehåll

Massgripanden och tårgas - belarusierna protesterade för sjunde veckoslutet i rad

Belarusisk polis tar till krafttag mot protesterna och bär en demonstrant 27 september
Polisen tog till med krafttag då man grep demonstranter under söndagens protester. Belarusisk polis tar till krafttag mot protesterna och bär en demonstrant 27 september Bild: STR / Epa Belarus,Minsk

Den belarusiska polisen har gripit flera personer i söndagens protester mot president Aleksandr Lukasjenko. I en av landets större städer har polisen använts sig av bland annat tårgas för att skingra demonstranterna.

Nyhetsbyrån Tass och AFP har talat med inrikesministeriet som uppger att 200 personer är gripna. Tidigare uppgav den lokala människorättsorganisationen Vajsna att åtminstone 53 personer gripits på söndagen.

Ögonvittnen vittnar om att polisen dragit iväg demonstranter från folkmassorna och fört iväg dem i skåpbilar.

Tiotusentals trotsade regnväder för att protestera

"Bedragare", "Sveta är vår president"!

Framstående idrottare och körer fanns bland de tiotusentals demonstranter som på söndagen trotsade det regniga vädret och begav sig ut på gatorna för att protestera för sjunde veckoslutet i rad. Dagens demonstrationer riktar sig mot att Lukasjenko i hemlighet lät sig sväras in som president i onsdags. Enligt nyhetsbyrån Tass var demonstrationerna något mindre än tidigare söndagar.

En del kallade protesterna en "folkets installation" av Lukasjenkos motkandidat i presidentvalet, oppositionens Svetlana Tichanovskaja. Hon tvingades fly till Litauen efter valet.

Kvinnor protesterar i Minsk i september.
En kvinnomarsch hölls på lördagen i Minsk. Kvinnor protesterar i Minsk i september. Bild: AOP Belarus

Protesterna sker runtom i Belarus i så gott som alla regioner. Också i går hölls demonstrationer och enligt inrikesministeriet greps 150 personer.

Tårgas mot demonstranterna

I en av de större städerna Homel i landets östra delar, använde den belarusiska polisen tårgas och chockgranater. Videomaterial visar hur polisen sprejar demonstranterna i ansiktet.

Enligt polisen var målet att skingra "olydiga" demonstranter, skriver den ryska nyhetsbyrån Tass.

Senare har inrikesministeriets talesperson Olga Chemodanova förnekat att polisen skulle ha använt chockgranater. Däremot bekräftar hon att polisen använt sig av kravallutrustning.

Under söndagen har man stängt metrostationer och det har förekommit störningar i mobilnätet.

Macron: Lukansjenko måste avgå

I veckan protesterade och reagerade bland annat EU, USA och Storbritannien på Lukansjenkos ceremoni. EU betonade att man håller fast vid sin ståndpunkt och inte erkänner Lukasjenko som Belarus president.

Frankrikes president Emmanuel Macron uppgav på söndagen för en fransk tidning att Lukasjenko borde stiga åt sidan.

- Det står klart att Lukasjenko måste avgå, sa han.

Storbritannien har uppgett att man samordnar sanktioner tillsammans med USA och Kanada.

Källa: Reuters, Tass, AFP, SR

Läs också