Hoppa till huvudinnehåll

Mona och Alf Wallin avslutar sina 40 år av missionärsarbete i Kenya - bara coronan låter planet lyfta

De var ett nygift ungt par, som i början av 1980-talet fick en förfrågan av sin församling: Vill ni åka ut som missionärer till Afrika?

Men frågan var inte lätt att svara på. Betänketiden blev lång, men arbetet i Rukongo vid Victoriasjön kom att spänna över fyra decennier när beslutet väl var fattat.

Nu planerar Mona och Alf Wallin att ta farväl av sitt älskade Afrika.
Pensionsåldern närmar sig och arbetet på missionsstationen ska avslutas.

Blev bråttom att ta sig ut ur landet

Egentligen var det meningen att paret Wallin skulle avsluta arbetet just nu. Men coronan kom emellan.

- Det var i slutet av mars. Kenyas president meddelar att nu har vi bara ett par dagar på oss att lämna landet. Efter det åker ingen vare sig in eller ut, berättar Alf Wallin.

- Vi lyckades på tredje försöket, säger Mona Wallin. Vi bytte flyg och flygfält under resan och smittades tyvärr själva av viruset. Men vi klarade det utan värre symptom.

Ett brett arbetsfält

Under åren i Kenya har Alf Wallin jobbat med byggnadsarbete och ungdomsarbete. Numera satsas mycket på vattenförsörjningen i området.

- Vi engagerar någon som borrar ett hål, som kan försörja hundra, upp till tusen människor, med vatten, säger Alf Wallin.

Man i rutig skjorta
Alf Wallin väntar på att få åka tillbaka till Kenya och avsluta arbetet på missionsstationen. Man i rutig skjorta Bild: Yle/ Jyrki Karjalainen missionär,kenya

Mona Wallin har i sin tur haft mycket kontakt med kvinnor och barn.
Med en sjukskötarutbildning har Mona Wallin varit sysselsatt med diakoni, nödhjälp, undervisning och sjukvård.

HIV är ett stort problem i Afrika och Kenya hör vid sidan av Uganda och Mozambique till de värst drabbade länderna. HIV sprids mest i områden längs livligt trafikerade trafikrutter och då missionsstationen ligger några kilometer från Victoriasjön är det här området är ett sådant.

Två av barnen föddes i Kenya

Hur är det då att ha missionen som livsstil, med tanke på familjelivet?

Två av familjens tre söner är födda i Kenya, och har bott större delen av sina liv i Afrika. Familjen kom hem till Finland alltid då och då på viloperioder, men Kenya har haft en stor plats i familjens liv.

- Barnen har fått vidgade vyer. De har ju upplevt sådant som finländska barn i allmänhet inte är med om. Men det här med rötter vet jag inte, det kanske man inte får i så stor utsträckning, funderar Mona Wallin.

Men nu är det alltså dags att packa väskan igen en sista gång. Går allt väl lyfter planet den 1 oktober.