Hoppa till huvudinnehåll

Ny succé i Sotji för Valtteri Bottas – vann överlägset då Hamilton åkte på tufft tidsstraff: "Vill tacka alla som kritiserat mig"

Valtteri Bottas lyfter champagne och pokal upp mot skyn.
Rysslands grand prix blev en uppvisning av Valtteri Bottas. Valtteri Bottas lyfter champagne och pokal upp mot skyn. Bild: AFP / Lehtikuva Valtteri Bottas,Formel 1

Lewis Hamiltons tabbe under uppvärmningen ledde till att Valtteri Bottas fick glänsa i Rysslands gp. Finländaren stod för en felfri insats då han tog sin andra seger i Sotji. "Jag vill ta tillfället i akt och tacka alla som kritiserat mig", utbrast Bottas i teamradion direkt efter målgång.

Lördagens tidskval blev en besvikelse för Valtteri Bottas, som fick nöja sig med den tredje startrutan. Men finländaren var trots det hoppfull och påminde om vad som hände den senaste gången som han startade som trea i Ryssland.

Det var år 2017, då Bottas tog sin första F1-seger. Och i dagens ryska gp gick det på samma vis.

Finländaren passerade tvåan Max Verstappen direkt i starten, och då stallkamraten Lewis Hamilton fick ett tidsstraff på tio sekunder tog Bottas hand om förstaplatsen resten av loppet.

– Ge aldrig upp. Jag vill ta tillfället i akt och tacka alla som kritiserat mig, konstaterade Bottas i teamradion direkt efter loppet.

En stund senare intygade den lycklige finländaren att han minsann inte gett upp.

– Jag försökte mitt bästa redan i starten, men någon insekt... kanske ett bi... träffade visiren mitt i fajten. Så jag kunde inte ta mig förbi Lewis. Men själva loppet gick fantastiskt. Jag hade kontroll.

Valtteri Bottas kör framför Max Verstappen.
Max Verstappen lyckades aldrig hota Valtteri Bottas. Valtteri Bottas kör framför Max Verstappen. Bild: AFP / Lehtikuva Valtteri Bottas,Max Verstappen,Formel 1

Hamilton kunde alltså inte rå på Bottas, och inte heller på Red Bulls Max Verstappen, som blev tvåa. Efteråt var VM-ledaren Hamilton fåordig.

– Inte den bästa dagen. Men det är vad det är. Det som hände under uppvärmningen har ingen skillnad längre, jag tar emot mina poäng och stallet vann ju i dag.

Hoppa över Twitterpostning

Tidsstraff och straffpoäng för Hamilton

Sotjis deltävling bjöd alltså på dramatik redan i uppvärmningen.

Juryn ansåg att Lewis Hamilton övat på starter i fel del av banan under uppvärmningen. Priset för det blev ett tidsstraff på sammanlagt tio sekunder, som britten avtjänade i samband med ett depåstopp.

– Det här är skrattretande, utbrast Mercedesföraren i samband med stoppet.

Hoppa över Twitterpostning

Snart senare fortsatte han att uttrycka sin ilska i teamradion:

– Ni plockade in mig för tidigt. Nu måste jag spara på däcken för att ens komma i mål, sade britten som inte heller ville ha någon mer info om andra förares tider.

Samtidigt ryktades det om att Hamilton också skulle straffas med fyra straffpoäng för sina missar under uppvärmningen. Det skulle ha gjort att han totalt samlat ihop tolv straffpoäng i år, vilket skulle leda till att han stängs av från nästa lopp.

Men britten kom undan med blotta förskräckelsen. Det blev "bara" en straffpoäng för vardera missen och han är därmed fri att köra även i nästa lopp.

Uppdatering: Senare på söndagskvällen meddelade Fia att Hamilton inte straffas med poängavdrag. I stället ansåg förbundet att regelöverträdelsen berodde på en stallorder och Mercedes får därför böta 25 000 euro.

Rekordmannen Räikkönen

Kimi Räikkönen skrev historia då han i Sotji tangerade Rubens Barrichellos rekord på 322 starter.

Ismannen stod inför en tuff utmaning från den sista rutan, men lyckades köra upp sig i fältet.

Finländaren väntade länge med sitt depåstopp och var uppe och nosade på poängplaceringar. Själva depåstoppet gick sedan åt skogen för Alfa Romeo och Räikkönen tappade många placeringar.

– Vi tappade någon placering på grund av det som hände i depån, men tiondeplatsen var ändå långt borta. Vi gjorde vad vi kunde i dag, summerade Räikkönen i C Mores sändning.

Räikkönen korsade mållinjen som nummer 14 och fick se sig slagen av stallkamraten Antonio Giovinazzi, som blev elva.

Resultat:

1. Valtteri Bottas Mercedes
2. Max Verstappen, Red Bull + 7,729
3. Lewis Hamilton, Mercedes + 22,729
4. Sergio Pérez, Racing Point + 30,558
5. Daniel Ricciardo, Renault + 52,065
6. Charles Leclerc, Ferrari +1.02,186
7. Esteban Ocon, Renault +1.08,006
8. Daniil Kvjat, Alpha Tauri +1.08,740
9. Pierre Gasly, Alpha Tauri +1.29,766
10. Alexander Albon, Red Bull +1.37,860
...
14. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo +1 varv

Läs också