Hoppa till huvudinnehåll

Åland satsar på gratis munskydd för alla över 15 år - chipsfabriksägare och specialslangtillverkare donerar 40 000 munskydd

Kvinna iklädd munskydd fotogragerad i sidoprofil.
Samhällssmitta handlar om att det dyker upp coronafall där smittkällan är okänd. Kvinna iklädd munskydd fotogragerad i sidoprofil. Bild: Esko J�ms� Munskydd

Om och när samhällssmitta konstateras på Åland kommer alla över 15 år att kostnadsfritt få tillgång till kirurgiska munskydd för användning i kollektivtrafiken då det inte går att hålla avstånd. Det är kontentan från landskapsregeringens presskonferens som hölls på måndagsförmiddagen.

Samhällssmitta handlar om att det dyker upp coronafall där smittkällan är okänd.

- Det är ett åländskt beslut att dela ut dem – i Finland har man inte samma distribution av ansiktsmasker som vi gått in för på Åland. Där får mindre bemedlade ansöka om dem från kommunen, sa social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ).

- Och då får de ansiktsskydd av tyg – inte de kvalitetssäkrade, tillade landskapsläkare Knut Lönnroth.

Munskydden kommer att finnas för upphämtning i Mariehamn på Ålandstrafikens kontor och på Seniorpunkten.

Skolorna delar ut munskydd till elever över 15 år och busschaufförerna har ansiktsskydd till de som glömt eller inte hunnit hämta från distributionsplatserna.

Rekommendationen gäller endast landskapsbussarna och Mariehamns stadsbuss. Skärgårdstrafiken inkluderas i nuläget inte.

Företag skänker 40 000 skydd

Det är Ålands hälso- och sjukvård som står för anskaffningen av munskydden. På presskonferensen tillkännagavs det dessutom att företagen Orkla och Optinova donerat 40 000 munskydd.

Hur länge landskapet kommer att förse ålänningarna med gratis munskydd är oklart.

- Det kommer revideras med två veckors mellanrum. Svårt att säga hur det kommer att vara, sa Ylva Lindström, byråchef vid hälso- och sjukvårdsbyrån.

Om en mer omfattande smittspridning inträffar kommer rekommendationerna att utvidgas, men exakt hur är ännu inte bestämt.

Preliminärt skulle detta ske vid en så kallad spridningsfas, där definitionen är fler än åtta coronafall på 14 dagar eller mer än ett fall av konstaterad samhällssmitta på 14 dagar, uppgav landskapsläkare Knut Lönnroth.

- Det var ungefär där vi var i slutet av mars. Om vi igen får en sådan situation tycker vi att det skulle vara lämpligt att komma med en sådan rekommendation. Men vi har inte fattat ett beslut.

- Institutet för hälsa och välfärd har gjort det tydligt att man vill att besluten ska fattas regionalt och man kan i varje skede rekommendera mer eller mindre än vad institutets allmänna riktlinjer säger.

- Vi ser detta som en del av ett stort paket av åtgärder och huruvida man ska lägga mycket fokus på detta relativt till andra åtgärder är något som hela tiden måste utvärderas, sa Lönnroth.

Text: Felicia Bredenberg / Ålands Radio