Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten – läget 28.9–4.10

Käsidesipulloja kotkalaisessa ravintolassa
Käsidesipulloja kotkalaisessa ravintolassa Bild: Jesse Mäntysalo / Yle Kotka,barer,restauranger,handdesinfektionsmedel,coronavirus

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Söndag 4.10: Ytterligare 57 fall i Vasa

På söndag kväll klockan 22 hade 57 nya fall konstaterats.

Merparten av de nya fallen har koppling till ett par studentevenemang för en dryg vecka sedan, och en stor del av de konstaterade smittade är studenter.

Enligt Heikki Kaukoranta, ledande överläkare i Vasa, har antalet coronafall i Vasa ökat med 150 procent på tre dagar.

Söndag 4.10: Antalet coronafall i Södra Österbotten uppe i 100

I Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt har nu totalt 100 coronafall konstaterats. I den senaste siffran från söndagsmorgonen ingår de nya fall som konstaterats sedan lördagen.

Totalt har nu 19 fall konstaterats från den smittkedja som härstammar från en resa till Ylläs. Majoriteten av de smittade deltog själva i resan men de har också smittat personer i sina närkretsar.

Antalet personer i karantän närmar sig hundra och det är möjligt att fler coronafall konstateras bland dem, säger överläkare Matti Rekiaro till Yle Pohjanmaa.

Söndag 4.10: Gerby hälsostation stänger för en vecka

Skötar- och läkarmottagningarna vid Gerby hälsostation stänger för en vecka från och med måndagen den 5 oktober. Orsaken är att det behövs mer resurser till spårningen och bekämpningen av coronasmittan. Hälsostationen har stängt vecka 41.

Mödra- och barnrådgivningsverksamheten fortsätter ändå normalt, tandvården likaså.

- Akuta ärenden för patienter inom Gerby hälsostation sköts utifrån telefonkontakt antingen vid Kyrkoesplanadens eller Dammbrunnens hälsostationer. Patienterna meddelas per telefon om de mottagningstider som inhiberas, säger ledande överläkare Heikki Kaukoranta i ett pressmeddelande.

Kaukoranta säger att 12 personer nu deltar i smittspårningen, från och med i morgon är de 15.

Kaukoranta befarar att över 1 000 personer kommer att bli försatta i karantän i Vasa inom två dygn.

Söndag 4.10: 25 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

25 nya coronafall har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt på söndagen. Antalet fall är nu uppe i 159.

Under lördagen togs 169 coronaprover. Det totala antalet prover som tagits hittills är 13686.

Lördag 3.10: Elva nya coronafall i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt

I Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt har elva nya coronafall konstaterats sedan fredagen. Åtta av fallen hör ihop med en smittkedja från Ylläs.

I de tre återstående nya fallen har personerna smittats utanför Södra Österbotten.

Arbetet med att spåra dem som exponerats för smitta pågår hela veckoslutet.

Lördag 3.10: Elva nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Elva nya coronafall konstaterades i Vasa sjukvårdsdistrikt på lördagen. Alla utom en av nya smittade är studerande vid Vasa universitet och Vasa yrkeshögskola.

Vasa sjukvårdsdistrikt meddelar att antalet bekräftade coronavirusfall i Vasa sjukvårdsdistrikt nu är uppe i 134.

Fredag 2.10: Munskydd rekommenderas på allmänna platser i Vasa sjukvårdsdistrikt

Österbottens coronasamordningsgrupp gick på fredagen ut med en rekommendation om användning av munskydd på platser där man inte kan hålla ett säkert avstånd. Enligt infektionsöverläkare Juha Salonen kan det bli aktuellt med fler rekommendationer nästa vecka.

– Situationen är mycket allvarlig just nu, konstaterar Salonen.

Fredag 2.10: Tretton nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

På torsdagen konstaterades sammanlagt tretton nya coronafall i sjukvårdsdistriktet. Tio av dem är kopplade till Vasa universitet. Universitetet meddelade på torsdagen att man övergår till distansundervisning.

Ett hundratal personer har exponerats för smitta och försätts i karantän.

Två av de övriga smittade är anställda på Vasa centralsjukhus. Ytterligare en person insjuknade efter en resa till Helsingfors.

Fredag 2.10: Två nya fall i Södra Österbotten – munskydd ska användas på alla publikevenemang

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt meddelade på fredagen om två nya coronafall. De nya fallen kan liksom flera tidigare spåras till Lapplandsresor. Spårningsarbetet för de nya fallen är klart. I den nordöstra delen av landskapet finns enligt sjukvårdsdistriktet risk för omfattande gruppexponering.

I fortsättningen ska man använda munskydd vid alla publikevenemang i Södra Österbotten. Det beslöt en arbetsgrupp som sjukvårdsdistriktet har tillsatt på sitt möte i går. Till publikevenemang räknas till exempel idrotts- och kulturevenemang och församlingarnas sammankomster.

I arbetsgruppen som sammanträder varje vecka ingår representanter för bland annat sjukvårdsdistriktet, Institutet för hälsa och välfärd samt Regionförvaltningsverket. Arbetsgruppen ska bland annat fatta beslut om rekommendationer och upprätthålla lägesbilden för området.

Fredag 2.10: Tre nya fall i Mellersta Österbotten

Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite meddelade på fredagen om tre nya coronafall. I samtliga fall går smittan att spåra till Ylläs. I går meddelade Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt om fem nya fall som också kan spåras till Ylläs.

I två av de nya fallen på Soites område har man kartlagt de personer som kan ha exponerats och satt dem i karantän. Sammanlagt handlar det om 15 personer. I det tredje fallet är utredningen fortfarande i gång.

En av de personer som nu har smittats jobbar inom Soite. I det fallet har endast en person exponerats. Den exponerade personen är inte kund hos Soite, skriver samkommunen i ett pressmeddelande.

Alla de nya smittade har milda symptom och befinner sig hemma. Antalet coronafall i Soites område är nu uppe i 50.

Torsdag 1.10: Coronasmittad besökte restauranger i Vasa

En coronasmittad person besökte bland annat restaurangerna Friends & Burgers och Hesburger i Vasa under slutet av förra veckan. Ett femtiotal personer har exponerats för smitta och befinner sig i karantän.

Torsdag 1.10: Två nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

I Vasa sjukvårdsdistrikt konstaterades på onsdagen två nya coronafall. Sammanlagt har man nu haft 110 fall i sjukvårdsdistriktet.

Vasa centralsjukhus har uppdaterat sina rekommendationer för besökare. Alla som besöker en bäddavdelning måste nu bära munskydd.

Under onsdagen togs 220 nya coronatester. Sammanlagt har man tagit 12 934 tester.

Torsdag 1.10: Sex nya fall i Södra Österbotten

I Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt konstaterades på onsdagen sex nya coronafall. Fem av dem kan spåras till Ylläs, den sjätte kan spåras till en person som smittats utomlands. Sjukvårdsdistriktet uppmanar nu människor att noggrant överväga om fritidsresor är nödvändiga.

I går togs 400 nya coronatester. Sammanlagt har man tagit 27 922 tester. Antalet konstaterade coronafall i sjukvårdsdistriktet är nu 83.

Onsdag 30.9: På gränsen för Vasa sjukvårdsdistrikt

Alla sjukvårdsdistrikt i Finland uppmanas tillsätta arbetsgrupper som tätt ska följa epidemiläget. Läget i Österbotten har eskalerat och incidenstalet som för en vecka sedan var 4 är nu cirka 10.

Målet är att arbetsgrupperna snabbt ska kunna ta beslut om regionala åtgärder för att hindra smittspridning. I Österbotten är det troligen munskydd som ligger överst på listan om gruppen tar till åtgärder.

Onsdag 30.9: En person med Covid-19 besökte flera ställen i Vasa

En person med Covid-19 har rört sig bland annat på Fontana och Hesburger i Vasa den 25 september. Myndigheterna kontaktar de som man vet att har exponerats.

Onsdag 30.9: Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt oroar sig över resandet

På Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt oroar man sig över resandet till landskap där coronaläget befinner sig i upptrappningsfasen.

- Vi rekommenderar att folk tar sig en allvarlig funderare, säger överläkare Matti Rekiaro.

Onsdag 30.9: Ett nytt fall i Södra Österbotten

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt meddelar om ett nytt fall. Personen har isolerats och spårningsarbetet är gjort.

Personen har fått smittan utanför landskapet. Antalet fall är nu 77 och ett antal patienter får sjukhusvård.

Onsdag 30.9: Ett nytt fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Sjukvårdsdistriktet meddelar om ett nytt bekräftat fall. Det betyder att det totala antalet nu är 108.

Personen hör till den närmaste kretsen av en person som redan tidigare konstaterats vara smittad. Således befinner sig hen redan i karantän.

Onsdag 30.9: Läkare tror att det blir strikta restriktioner i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta gör bedömningen att man i Österbotten troligtvis kommer att behöva stänga restauranger redan klockan 23 på kvällarna. Allt tyder på att coronaepidemin håller på att trappas upp.

Tisdag 29.9: Ett nytt fall i Vasa sjukvårdsdistrikt, två i Södra Österbotten

På tisdag förmiddag meddelar Vasa sjukvårdsdistrikt om ett nytt coronafall och Södra Österbottens dito om två.

Fallet i Vasa sjukvårdsdistrikt är en studerande som bor i sjukvårdsdistriktet och har besökt Helsingfors för en och en halv vecka sedan.

I Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt har man konstaterat två nya fall, bägge har smittats utanför distriktet.

Tisdag 29.9: Två fritidsgrupper exponerade i Mellersta Österbotten

Ett av fallen som bekräftades under helgen har fört med sig en exponering i två fritidsgrupper.

Det rör sig om cirka tio exponerade per grupp. De berörda har försatts i karantän och nu väntar man på testresultat.

Måndag 28.9: Inga nya fall i Mellersta Österbotten

Soite meddelar att man inte har några nya fall efter veckoslutet.

Inga nya positiva testresultat har hittills konstaterats i anslutning till coronavirusexponeringen i Chydenius skola.

Måndag 28.9: Fem nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa sjukvårdsdistrikt kan på måndag förmiddag meddela om fem nya fall under helgen, utöver det bekräftade fallet i lördags.

Totalt är man nu uppe i 106 bekräftade fall.

Måndag 28.9: Inga nya fall i Södra Österbotten

På måndag förmiddag har inte Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt några nya fall att rapportera.

Antalet bekräftade fall är 74 och ett antal patienter får fortfarande sjukhusvård.

Läs också