Hoppa till huvudinnehåll

FN:s säkerhetsråd kallar till krismöte på grund av striderna i Nagorno-Karabach

Frivilliga samlades på ett torg i Armeniens huvudstad Jerevan på söndagen för att bege sig till Nagorno-Karabach, för att försvara utbrytarrepubliken som också kallas  Republiken Artsach.
Frivilliga samlades på ett torg i Armeniens huvudstad Jerevan på söndagen. De begav sig av till Nagorno-Karabach. Frivilliga samlades på ett torg i Armeniens huvudstad Jerevan på söndagen för att bege sig till Nagorno-Karabach, för att försvara utbrytarrepubliken som också kallas Republiken Artsach. Bild: EPA-EFE/All Over Press Nagorno-Karabach

FN:s säkerhetsråd förväntas hålla ett krismöte bakom stängda dörrar i morgon kring situationen i regionen Nagorno-Karabach. Det berättar diplomater för nyhetsbyrån AFP.

Striderna har pågått sedan söndag morgon då Armenien beskyllde Azerbajdzjan för omfattande flyg- och artillerianfall mot civila bosättningar i Nagorno-Karabach.

Armeniska styrkor i enklaven Nagorno-Karabach har meddelat att 59 soldater och civila har dödats i striderna.

Azererna har inte sagt något om sina egna förluster.

Det var Tyskland och Frankrike som begärde ett krismöte. Mötet stöds också av Belgien, Storbritannien och Estland.

Också Ryssland uppmanar Azerbajdzjan och Armenien att upphöra med striderna.

Konflikten i Nagorno-Karabach började år 1991 under Sovjetunionens sönderfall.
I Nagorno-Karabach, Armenien och Azerbajdzjan har man nu tagit i bruk krigslagar. Konflikten i Nagorno-Karabach började år 1991 under Sovjetunionens sönderfall. Bild: Yle/Nyhetsgrafik Nagorno-Karabach,Armenien,Azerbajdzjan,kartor

Konflikten om Nagorno-Karabach har pågått redan länge - ända sedan Sovjetunionens sammanbrott 1991.

De pågående striderna beskrivs som de värsta sedan år 2016 då då åtminstone 110 människor dödades under fyra dagars strider.

Nagorno-Karabach har utropat sig självständigt, men är helt beroende av Armenien och bebos mestadels av armenier.

Källa: AFP, STT