Hoppa till huvudinnehåll

LeBron James ställs mot sin tidigare klubb Miami Heat i NBA-finalerna: ”Vi har ännu fyra segrar kvar att ta”

LeBron James i farten mot Miami Heat.
Så här såg det ut då LeBron James och hans Lakers mötte Miami Heat i december. LeBron James i farten mot Miami Heat. Bild: Rhona Wise / EPA-EFE / All Over Press LeBron James

Nu står det klart att det är Los Angeles Lakers och Miami Heat som kommer att göra upp om NBA-titeln i år. För Lakers-stjärnan LeBron James handlar det om ett kärt återseende – det var i Heat som han vann sina två första ligatitlar.

125–113 i den sjätte matchen – och serien var över. Miami Heat slog ut Boston Celtics i den östra konferensfinalen.

– Det var en fantastisk serie, så otroligt jämn, säger Heat-coachen Erik Spoelstra enligt AP efter matchen.

– På många sätt kan man kalla det en serie som blev sju matcher lång. Jag kan bara vara stolt över att ens få vara med om något liknande. Nu får vi chansen att visa vad vi går för i finalerna. Vi ser alla fram emot det, fortsätter han.

För Heats del är det första gången sedan 2014 som laget tar sig till final. Miami-laget har lyckats vinna divisionstiteln några gånger efter det, men aldrig gått lika långt som nu.

Senast laget gick till final hette den stora stjärnan LeBron James. Nu kommer han att stå för motståndet.

"Vi är tillbaka där vi hör hemma"

James Los Angeles Lakers tog sig redan tidigare till finalserien genom att slå uppstickarna Denver Nuggets i fem matcher.

– För mig personligen är jobbet inte klart ännu. Men med tanke på hur långt vi gått som organisation så är jag extremt stolt. Vi är tillbaka där vi hör hemma – i finalerna. Det här är vad jag förväntade mig då jag skrev på för laget, sa James enligt AP efter segern.

För Lakers del är det nämligen den första gången som laget gått till final på tio år. LeBron James är däremot van vid att få göra upp om NBA-mästerskapet.

Årets finalserie blir nämligen James tionde (!) i karriären. Det är mer än 29 lag i hela ligan noterats för. Endast Lakers, Celtics och Golden State Warriors har gått till final oftare än James gjort det.

Utöver Lakers och Heat har James också spelat för Cleveland Cavaliers. Han lämnade Heat för en comeback i Cavs sommaren 2014 och gick därifrån över till Lakers sommaren 2018.

Till Lakers lockade James också superstjärnan Anthony Davis.

– Det här är orsaken till att jag kom hit. Vi vill ha titeln. Vi har ännu fyra segrar att ta. Men vi är ett steg närmare nu, säger Davis som kommer att spela i sin första finalserie.

NBA-slutspelet spelas likt NHL-slutspelet i en bubbla som finns i Disney World i Orlando, Florida.

Källa: AP