Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Reglerna för resandet skärps igen - och fyra andra nyheter du behöver känna till i dag

Personer med resväskor går på Helsingfors-Vanda flygplats.
Inreserestriktionerna skärps på grund av coronaläget. Personer med resväskor går på Helsingfors-Vanda flygplats. Bild: Esa Fills / Yle COVID-19,Helsingfors-Vanda flygplats

Här är fem nyheter att ha koll på den här måndagsmorgonen.

Inreserestriktioner återinförs för resenärer från bland annat Sverige, Estland och Tyskland

Det fria resandet från Sverige till Finland blev kortvarigt. Inreserestriktionerna börjar gälla igen i dag för trafik mellan Finland och Sverige, Estland, Tyskland, Norge, Island och Slovakien.

I de här länderna har gränsvärdet på 25 nya sjukdomsfall per 100 000 personer under de senaste 14 dagarna överskridits.

New York Times: Trump betalade ingen inkomstskatt alls under tio år

Det år Donald Trump valdes till president, 2016, betalade han 750 dollar i federal inkomstskatt, och under tio år betalade han ingen inkomstskatt alls.

Det rapporterar tidningen New York Times, som ska ha fått tillgång till Trumps skattedeklarationer.

"Det är fejk news, totalt fejk", sade Trump under en presskonferens på söndag kväll.
"Det är fake news, totalt fake", sa Trump under en presskonferens på söndagskvällen. "Det är fejk news, totalt fejk", sade Trump under en presskonferens på söndag kväll. Bild: EPA-EFE/All Over Press Donald Trump

Romer och polisen samarbetar för att få bukt med våldet

Våldsbrotten bland romer ökade under våren och sommaren och polisen samarbetar tätare med romerna.

Många romer är ändå tudelade när det gäller att hjälpa polisen, de upplever ofta att polisens arbete stämplar hela romska minoriteten.

En man sitter i en fåtölj, bredvis honom en tom fåtölj.
Socialarbetaren Miska Nyman tror att många av de inre problemen i de romska samfunden kan lösas med attitydförändringar. En man sitter i en fåtölj, bredvis honom en tom fåtölj. Bild: Yle/ Heini Rautoma romer,romaniforumi

Spannmålsskörden klar för i år - stormen Aila hjälpte bönderna torka säden

Enligt naturresursinstitutet Lukes uppskattningar kommer spannmålsskörden att bli medelmåttig i år, cirka 3,3 miljarder kilo.

I Finland går det åt cirka 3 miljarder kilo om året, vilket betyder att årets skörd täcker den inhemska konsumtionen.

Men totalt sett kommer spannmålsskörden att bli 16 procent mindre i år jämfört med i fjol, vilket jordbrukaren Claus Blomberg i Kimito märkt.

- Skörden kan man ju inte skryta på i år, den blev ganska medioker, kanske lite på den sämre sedan. Och tröskningen blev väldigt stressig. Först bara regnade det i ett, och sen blev det bråttom. Vädret är visserligen fint i dag, men erfarenheterna har lärt mig att man inte kan lita på en torr och varm höst, säger Blomberg.

Claus Blomberg står i en lagerhall framför en grön traktor.
Enligt Claus Blomberg är det allt viktigare att markstrukturen är i skick i fall vädret blir mer extremt i framtiden. Claus Blomberg står i en lagerhall framför en grön traktor. Bild: Amanda Vikman/Yle person,claus blomberg

Motorsågen och tröskan vågar den skidåkande bonden inte röra – men skog och åker är Perttu Hyvärinens passion

Fjolåret blev en genombrottssäsong för längdåkaren Perttu Hyvärinen. Efter att utvecklingen stampat på stället gav vintern äntligen den framgång som han väntat på.

Nu är skidåkningen jordbrukarsonens yrke – men efter karriären kretsar drömmarna kring jord- och skogsbruk.

Perttu blickar ut över hygget med röjningskniven på axeln
"Man ska inte förneka sin bakgrund och jag är stolt över att vara en landsortsgrabb", säger Perttu Hyvärinen. Perttu blickar ut över hygget med röjningskniven på axeln Bild: Yle/Magnus Eklöv Perttu Hyvärinen

Vädret

Det varma och soliga vädret fortsätter i landets södra och mellersta delar. Dagens högsta temperatur är mellan 17 och 22 grader, varmast i Egentliga Finland och Satakunta.

I Norra Österbotten och i Kajanaland är det halvklart till mulet och lokalt dimma. Dagstemperaturen är mellan 12 och 18 grader.

I Lappland är det betydligt svalare, tämligen mulet och till en början på många håll regn.

Läs också