Hoppa till huvudinnehåll

Stort stenblock har hittats vid farled där Amorella gick på grund

M/S Amorellan siirto Järsön saaren edustalla 23.9.2020.
Olyckan inträffade på åländskt vatten den 20 september. Arkivbild. M/S Amorellan siirto Järsön saaren edustalla 23.9.2020. Bild: Kimmo Gustafsson / Yle M/S Amorella,Viking Line,skeppsbrott

Ett stenblock har hittats i utkanten av den farled, där Amorella gick på grund för en dryg vecka sedan, skriver Yle Uutiset. Stenblocket hittades då Försvarsmakten granskade havsbottnen på området.

Trafikledsverket gjorde egna undersökningar på området under förra veckan, men då hittade de inget avvikande i farleden.

- Stenblocket finns inte i tidigare register, säger enhetschef Simo Kerkelä vid Trafikledsverket till Yle.

Viking lines fartyg m/s Amorella har gått på grund utanför Åland.
Amorella stötte på grund utanför Järsö i den åländska skärgården. Viking lines fartyg m/s Amorella har gått på grund utanför Åland. Bild: Tommi Pylkkö / Yle M/S Amorella,skeppsbrott

Nu utreder man hur stenblocket har hamnat i farleden. Enligt Kerkelä är det möjligt att isen har flyttat på stenblocket.

- Det är också möjligt att stenblocket har flyttat på sig i samband med grundstötningen, säger Kerkelä.

Stenblocket är fyra meter långt och en till två meter högt. Det finns drygt 7 meter vatten ovanför blockets högsta punkt.

Transport- och kommunikationsverket har stängt farleden. I nuläget är det meningen att öppna farleden för trafik igen på onsdag klockan 12.

- Vi undersöker området. Efter det fattar vi beslut om huvuvida det är tryggt att öppna farleden eller inte, säger Simo Kerkelä.

Ålandstidningen var först ute med nyheten om att dykare har hittat något i farleden. Olycksutredningscentralens direktör Veli-Pekka Nurmi säger till tidningen att det verkar som att Amorella hållit sig i farleden då olyckan inträffade.

Tidningen Demokraatti skrev i sin tur att det var frågan om ett stenblock.

Artikeln baserar sig på Amorellan käyttämän väylän reunasta löytyi kivenlohkare skriven av Tarja Hiltunen. Översättning av Nora Engström och Pontus Nyqvist.