Hoppa till huvudinnehåll

Tampa Bay tvingas klara sig utan lagkaptenen Steven Stamkos resten av finalserien: ”Han gjorde allt han kunde”

Steven Stamkos.
Steven Stamkos. Steven Stamkos. Bild: icon Sportswire / All Over Press Steven Stamkos

Tampa Bay Lightning kan avgöra Stanley Cup-finalserien med en seger i natt. Men de får klara sig utan Steven Stamkos i matchen. Ärligt talat trodde jag inte ens att han skulle ha spelat över huvud taget, säger tränaren Jon Cooper.

I NHL-slutspelet är det inte direkt ovanligt att spelare tvingas spela med skador. Men det finns en gräns för hur sliten man kan vara då man hoppar in på isen.

Den gränsen har uppenbarligen kommit emot för Steven Stamkos. Tampa Bay Lightnings tränare Jon Cooper meddelade under en presskonferens sent på söndagskvällen finsk tid att Stamkos spelat klart.

– Jag går rakt på sak och säger att han har gjort sitt, säger Cooper enligt NHL.com.

– Förhoppningsvis får vi se honom på isen en gång till – då vi lyfter pokalen, tillägger han.

Stamkos var på isen och firade med pokalen då Tampa Bay säkrade segern i den östra konferensfinalen. Utan att ha spelat en endaste sekund.

"Han gav oss några minuter briljant hockey"

Stamkos har nämligen tampats med en skada ända sedan säsongen återupptogs i augusti. Han gjorde sin första match i slutspelet i match tre av den pågående finalserien mot Dallas Stars.

Där – i alltså Stamkos första match sedan februari – stod han för ett mål trots att han endast var på isen i knappt tre minuter. Men nu får Tampa Bay i stället lita på att resten av stjärnorna stiger fram då finalserien ska avgöras.

– Han gjorde allt han kunde för att få spela. Tyvärr räckte det bara så här långt. Jag är säker på att vi kan diskutera det närmare efter att serien är över, säger Cooper.

Hoppa över Twitterpostning

Enligt NHL:s och spelarfacket NHLPA:s överenskommelse får lagen inte gå ut med närmare information om skador i nuläget. Orsaken är att man inte vill offentliggöra eventuella fall av covid-19 för att säkerställa att spelarnas patientskydd inte äventyras.

Stamkos opererades i mars för en skada i ”bålmusklerna”. Många har antagit att det fortfarande är samma skada som spökar.

– Ärligt talat trodde jag inte ens att han skulle spela de här matcherna, säger Cooper.

– Jag tror inte någon av oss gjorde det. Han gav oss några minuter briljant hockey och redan det är fenomenalt. Förhoppningsvis kan vi använda det som tändvätska. Han kommer att vara saknad på isen, men mer än så här kommer han inte att spela, fortsätter han.

Finalserien fortsätter i natt med match nummer sex mellan Tampa Bay och Dallas. Missa inte heller Yle Sportens NHL-podd som du hittar på Arenan!

Läs också