Hoppa till huvudinnehåll

Alkoholtillverkaren Altia fusioneras med norska Arcus ASA – blir majoritetsägare

Den finländska statliga alkoholtillverkaren Altias namn på väggen.
Altia vill gå samman med norska Arcas ASA. Den finländska statliga alkoholtillverkaren Altias namn på väggen. Bild: Lehtikuva Altia

Det statliga alkoholföretaget Altia och det norska Arcus ASA går samman och bildar bolaget Anora Group, meddelar statsrådets kansli.

Altia, som tillverkar och distribuerar framför allt spritdrycker kommer att inneha 53,5 procent av aktierna i Anora, sägs det i pressmeddelandet.

Finländska staten blir den näst största enskilda ägaren med ett aktieinnehav på 19,4 procent. Största enskilda ägare blir Arcus huvudägare norska Canica med 22,4 procents andel.

Om saken framskrider på önskat sätt förverkligas sammanslagningen under nästa års första hälft.

Tuppurainen: Fusion mellan två jämnstarka spelare

Finanspolitiska utskottet har behandlat frågan och ger sitt godkännande till fusionsplanen.

– Jag är nöjd över att bolaget som uppkommer genom fusion är finländskt och att Helsingfors blir hemorten. Därtill ska bolagets aktie listas endast på Helsingforsbörsen och den verkställande direktören ska vara finländare, uppger minister Tytti Tuppurainen (SDP) som ansvarar för statens ägarstyrning.

Fusionen måste godkännas av konkurrensmyndigheterna.

Altia är en finländsk tillverkare och distributör av framför allt spritdrycker. Bolaget har verksamhet i Finland, Sverige, Norge, Danmark, Estland och Lettland samt produktionsanläggningar i Koskenkorva och Rajamäki i Finland, i Tabasalu i Estland och i Svendborg i Danmark.

Arcus ASA är ett norskt storföretag som producerar och distribuerar alkoholdrycker. Arcus är en av de största leverantörerna av alkoholhaltiga drycker på den norska marknaden. Företaget har dotterbolag i flera länder.