Hoppa till huvudinnehåll

Alla finländare är i år inbjudna till Fest på slottet

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto Presidentinlinnassa 2017.
I motsats till tidigare år blir det ingen traditionell mottagning på slottet den 6.12. Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto Presidentinlinnassa 2017. Bild: Derrick Frilund / Yle Slottsbalen,Finlands självständighetsdag,självständighetsdagar,Presidentens slott

Yles direktsändning bjuder på en annorlunda fest hemma på självständighetsdagen.

Yle ger i år publiken en alldeles ny form av Fest på slottet och alla finländare är inbjudna. Istället för den traditionella mottagningen, bjuder republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio alla finländare att fira självständighetsdagen tillsammans via skärmen.

I Yles direktsändning kan publiken följa med hur självständighetsdagen firas på såväl slottet som på olika håll i Finland. Under kvällen bjuds det på kultur, tillbakablickar samt publikens hälsningar.

“I år får alla finländare möjligheten att delta i Fest på slottet-sändningen. Fest på slottet hör traditionellt till årets mest sedda program på tv, miljoner finländare har för vana att fira självständighetsdagen på Yles kanaler. Vi vill försäkra oss om att Yle också i dessa exceptionella tider bjuder finländarna på en fin, gemensam upplevelse och att Finland får sin välförtjänta festdag”, säger Panu Pokkinen, direktör på enheten Sport och evenemang på Yle.

Fest på slottet blir en tvåspråkig direktsändning som visas i Yle TV1 söndag 6.12. I november kommer närmare information om innehåll och arrangemangen. Yle följer med coronaläget då produktionen planeras.