Hoppa till huvudinnehåll

Flera fullmäktigeledamöter vill utreda förtroendet för kommundirektören i Kimitoön

Kimitoöns blåa flagga med en gul propeller i mitten mot en ljusblå himmel.
Kimitoöns flagga. Bildsättningsbild. Kimitoöns blåa flagga med en gul propeller i mitten mot en ljusblå himmel. Bild: Amanda Vikman/Yle Kimitoön,kimito


Flera politiker i Kimitoöns kommun vill utreda om kommundirektör Anneli Pahta fortsättningsvis åtnjuter fullmäktiges förtroende. Motionen lämnades in av ledamot Janne Salonen (obunden) under tisdagens fullmäktigemöte.

Totalt 12 ledamöter från Fri Samverkan, Vänsterförbundet, Centern och Socialdemokraterna har skrivit under motionen.

Ledamöterna vill att ett tillfälligt utskott granskar förvaltningen och utreder förtroendet för kommundirektören.

Bakgrunden till motionen är att Kimitoöns kommun lät bli att ansöka om prövningsbaserat statsbidrag, trots att ungefär hälften av landets kommuner ansökte om bidraget. Det är pengar som kriskommuner kan ansöka om av staten.

Enligt motionen har kommunen inte heller ansökt om statligt stöd som beviljades för grundutbildningen till följd av coronaläget.

Nu vill ledamöterna veta vem som fattat besluten om att inte ansöka om stödpengarna och om det finns andra stödpengar som kommunen låtit bli att ansöka om.

De som skrivit under motionen vill också veta om kommunen borde övergå till en modell, där ansökningar om statliga stödpengar behandlas i kommunstyrelsen och inte av tjänsteinnehavare.

Kommundirektör Anneli Pahta meddelar till Yle Åboland att hon inte kommenterar frågan i det här skedet.

Motionen skickas nu till kommunstyrelsen.

Läs också