Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors, Esbo och Vanda rekommenderar nu munskydd i andra stadiets läroverk samt bibliotek och andra offentliga rum

Kvinna i grå mössa och beige jacka och munskydd åker tåg, tittar på sin mobiltelefon.
Munskyddsrekommendationen gäller för alla femton år fyllda i huvudstadsregionen. Kvinna i grå mössa och beige jacka och munskydd åker tåg, tittar på sin mobiltelefon. Bild: pexels.com/Anna Shvet Munskydd,mobiltelefoner,tåg

Helsingfors, Esbo och Vanda rekommenderar nu att alla som fyllt 15 ska använda sig av munskydd då närkontakt inte går att undvika. Också Grankulla och Kyrkslätt följer rekommendationen.

Rekommendationen i Helsingfors, Esbo och Vanda gäller städernas tjänster som till exempel bibliotek, museer och idrottslokaler, samt andra stadiets läroverk. I kollektivtrafiken rekommenderas munskydd sedan tidigare.

- Vi hoppas att folk tar den utvidgade skyddsrekommendationen i huvudstadsregionen på allvar och att alla som inte av hälsoskäl måste undvika munskydd följer den, säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori, Esbos stadsdirektör Jukka Mäkelä och Vandas stadsdirektör Ritva Viljanen i ett pressmeddelande.

På det här sättet hoppas de att det ska gå att undvika striktare åtgärder, som att återgå till distansundervisning och att införa ändringar i öppethållningstider.

Kommuninvånarna måste skaffa sina skydd själv

Kommuninvånarna ansvarar själva för att skaffa munskydd, men mindre bemedlade kan hämta gratis skydd på de platser som dessa delas ut i de olika städerna.

Att använda munskydd kompletterar alla andra åtgärder som att tvätta händerna, hållas hemma om man känner sig sjuk och att undvika närkontakt med andra människor.

Munskydd rekommenderas också i Grankulla och Kyrkslätt

Grankulla och Kyrkslätt har redan tidigare kommit med rekommendationer om att alla över 15-åriga ska använda munskydd i samtliga offentliga lokaler och i situationer där man inte kan undvika närkontakt, som till exempel folkmassor.

Rekommendationerna i huvudstadsregionens kommuner följer riktlinjer från Institutet för hälsa och välfärd.

Enligt myndigheterna befinner sig huvudstadsregionen nu i en upptrappningsfas.

Läs också