Hoppa till huvudinnehåll

Institutet för hälsa och välfärd: HUS befinner sig i upptrappningsfasen – ansiktsskydd borde användas i högre grad än nu

Sjukvårdsdistriktet HUS befinner sig nu i en upptrappningsfas, säger Institutet för hälsa och välfärds hälsosäkerhetschef Mika Salminen. Kring hälften av de 149 nya coronafallen har konstaterats i huvudstadsregionen.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) informerade på tisdag förmiddag om det aktuella epidemiläget. Både hälsosäkerhetschefen Mika Salminen och överläkare Taneli Puumalainen var på plats.

Puumalainen uppger att 149 nya coronafall har registrerats i Finland. Kring hälften av fallen har konstaterats i huvudstadsregionen.

Salminen säger att HUS-området och huvudstadsregionen nu är i ett läge där coronasituationen trappas upp. Han anser att man måste vidta åtgärder och ber att invånarna också följer rekommendationerna.

– Nu behöver vi regionala beslut, säger Salminen.

Salminen anser att människorna i huvudstadsregionen borde använda ansiktsskydd i högre grad än nu.

– Tröskeln för att använda ansiktsskydd borde vara låg, säger han.

Unga smittas mest just nu

Enligt Salminen ser coronasituationen annorlunda ut nu än i våras. Dels är testningskapaciteten större, dels är det nu 20-29-åringarna som står för de flesta fall. Trenden är alltså densamma som i övriga Europa.

– Sjukdomen är fortfarande allvarlig och man bör ta den på allvar oavsett ålder, säger Salminen.

Festa på distans, föreslår Puumalainen

Enligt överläkare Puumalainen gäller det nu att se över situationerna där smittspridningen sker. Bland annat nattklubbar och fester är riskfyllda, menar han. Puumalainen föreslår att till exempel studiefester kunde ordnas på distans.

Puumalainen säger ändå att det fortsättningsvis är testning, isolering och vård som är de viktigaste byggstenarna i bekämpningen av coronaepidemin.

Han anser att åtgärder i första hand ska vidtas på regional nivå, men om inget annat fungerar kan man överväga att införa restriktioner som gäller hela befolkningen.

Incidenstalet ligger nu på 20

Antalet coronafall i Finland har ökat ordentligt den senaste tiden. Finland har nu 20 coronafall per 100 000 invånare på två veckor. Incidensen har fördubblats på några få veckor.

På grund av det här uppdaterade THL i torsdags sina rekommendationer gällande munskydd.

I områden som befinner sig i en så kallad upptrappningsfas rekommenderas nu att man använder munskydd förutom i kollektivtrafiken också i offentliga inomhuslokaler och vid evenemang där nära kontakter inte kan undvikas. Här förklarar vi rekommendationerna i fyra punkter.

Regeringen ska diskutera restriktioner för restauranger

Regeringen samlas klockan 16 på tisdag för att diskutera nya restriktioner för restauranger och nattklubbar.

Social- och hälsovårdsministeriet väntas föreslå att nattklubbarnas öppettider förkortas i hela landet för att bromsa smittspridningen.

Dessutom förväntas ministeriet presentera regionala restriktioner för områden där coronasituationen trappats upp.