Hoppa till huvudinnehåll

Tiotals miljoner amerikaner låter bli att rösta också i årets presidentval - Victoria tycker att Trump är en idiot men tänker inte rösta på Joe Biden: “Systemet förtrycker människor oavsett vem som vinner valet”

Victoria Borges i Bryant Park i New York.
Gillar varken Trump eller Joe Biden. Victoria Borges har registrerat sig som väljare men tänker låta bli att rösta i årets presidentval. Victoria Borges i Bryant Park i New York. Bild: YLE/Ville Hupa Presidentvalet i USA 2020,Bryant Park,Victoria Borges

Victoria Borges säger att hon röstat en gång i sitt liv i ett nationellt val.

Det var i primärvalet inför presidentvalet för fyra år sedan, då hon lade sin röst på senatorn Bernie Sanders.

Men i år röstade Borges inte på Sanders i vårens primärval.

- Jag fick veta att Sanders är emot reparations, så det blev ingen röst, säger Borges när Svenska Yle träffar henne i New York och Manhattan.

Begreppet reparations for slavery har allt oftare diskuterats i USA på senare år, främst bland demokrater, även om frågan hamnat i skuggan av andra teman det senaste året.

Det handlar om tanken om att betala ut skadestånd och på andra sätt gottgöra för det lidande som slaveriet orsakat i USA under flera århundraden, till exempel genom direkta utbetalningar till slavättlingar.

Frågan ses som politiskt ogenomförbar av flera demokrater, inklusive Sanders.

I år står valet mellan Joe Biden och Donald Trump. Två dåliga alternativ tycker Borges. Hon säger sig känna en viss identifikation med den politiska vänstern, men hon tänker inte rösta, trots att hon registrerat sig som väljare.

- Jag kan inte tänka mig att rösta på en kandidat likt Joe Biden som inte står för att befria alla förtryckta grupper i samhället.

Vilka grupper menar du?

- Olika grupper. Svarta och latinos till exempel. Men det gäller inte bara etniska grupper, utan också fattiga vita män och kvinnor till exempel. Människor som utsätts för religiöst förtryck och så vidare. Jag vill inte tala om systemet, det är ett så slitet ord, men människor som missgynnas av systemet.

Trump är en idiot. Många anklagar honom för mycket av det som är fel idag och det förtjänar han. Men det finns också andra orsaker vi måste se på

En röst på Trump är en omöjlighet för Borges.

- Trump är en idiot. Många anklagar honom för mycket av det som är fel idag och det förtjänar han. Men det finns också andra orsaker vi måste se på. Trump blev ju vald, så det finns många som stöder honom. Vi borde fundera på vad det beror på.

Hur stor roll spelar det för dig vem som vinner presidentvalet?

- Det spelar en liten roll. Trump vet helt tydligt inte vad han håller på med. Men jag undrar om underprivilegierade människor, som hemlösa till exempel, kommer att få det bättre under Joe Biden?

- Det är det jag menar, systemet kommer att förtrycka vissa människor oavsett vem som vinner.

Victoria Borges väljer att påverka genom gräsrotsaktivism: “Jag väljer noggrant vilka protester jag deltar i”

Genom att rösta kan man påverka. Det är mantrat som upprepas gång på gång inför politiska val. Vissa menar att personer som Borges gör demokratin en björntjänst genom att inte använda sin rösträtt.

Men det finns många unga, särskilt på vänsterkanten i USA, som tänker i liknande banor. De är socialt medvetna och ser orättvisor runt omkring sig. Men misstror det politiska systemets förmåga att lösa problemen.

Gallup efter gallup visar att Joe Biden och demokraterna har svårt att nå ut till den här gruppen. En drös mätningar i slutet av augusti visade att majoriteten av unga i åldern 18-34 år har en negativ syn på Biden.

Sannolikt kommer vissa av dem att göra som Borges och låta bli att rösta.

Borges har en utbildning inom socialt arbete och ett jobb inom detaljhandeln. Hon väljer att påverka genom gräsrotsaktivism i sin hemstad Newark i New Jersey.

Under sommaren säger hon sig ha deltagit i några demonstrationer. En mot polisbrutalitet och en pro Palestina-demonstration.

- Jag försöker vara strategisk och välja noggrant vilka protester jag deltar i.

Rätt ID-kort och inget brottsregister om du vill rösta i presidentvalet - röstförtryck riskerar att marginalisera vissa väljare

Medan vissa frivilligt låter bli att rösta löper andra en risk för att inte komma åt att rösta, trots att de önskar göra det.

Man talar om röstförtryck. Det innebära att vissa delstater tillämpar lagar som ställer upp strikta krav på vem som får rösta.

Det kan handla om en viss typ av ID-handlingar som krävs av den som ämnar rösta eller om att människor som någon gång i sitt liv suttit i fängelset berövas sin rösträtt.

I Florida beslöt en domstol nyligen att personer som suttit i fängelse bör betala av sina skulder innan de får rösta.

Att vallokaler stängs på vissa håll till följd av politiska beslut ses också av kritiker som en form av röstförtryck.

Forkningen visar att det är afroamerikaner, fattiga och latinos som i oproportionerligt hög grad drabbas av röstförtrycket.

I år bidrar coronakrisen till att frågan om vem som kommer åt att rösta blivit särskilt inflammerad. President Trumps återkommande kritik mot poströstandet uppfattas av demokrater och Trumpkritiska bedömare som en form av röstförtryck.

Undersökning: väljare som inte röstar är dåligt informerade och litar inte på att deras röst har en betydelse

I presidentvalet 2016 lät nästan 100 miljoner röstberättigade amerikaner bli att rösta. De representerade ungefär 43 procent av väljarkåren.

En omfattande undersökning - the 100 million project - som genomförts av Knigths foundation försökte kartlägga orsakerna till att så många lät bli att rösta i det förra presidentvalet.

Slutsatsen var att det handlar om en brokig grupp amerikaner, som ändå tenderar att ha vissa gemensamma egenskaper.

Väljare som inte röstar saknar ofta tilltro till det politiska systemet och utgår ofta ifrån att deras röst inte har någon betydelse. De känner sig ofta dåligt informerade och söker inte själva aktivt efter information.

Vicepresidentkandidaten Kamala Harris talar vill väljare som förhandsröstar i Philadelphia.
Demokraternas vicepresidentkandidat Kamala Harris talar vill väljare som förhandsröstar i Philadelphia. Vicepresidentkandidaten Kamala Harris talar vill väljare som förhandsröstar i Philadelphia. Bild: AFP / Lehtikuva Kamala Harris,förhandsröstning,Presidentvalet i USA 2020

Demokrater brukar ofta utgå ifrån att ett högre valdeltagande skulle gynna deras kandidater, men undersökningen från presidentvalet 2016 verkar inte styrka den hypotesen utan tyder på att soffliggarnas sympatier - i den mån de gick att kartlägga- fördelades relativt jämnt mellan Donald Trump och Hillary Clinton.

Jasmin misstror tvåpartisystemet: “Obama minns vi som en kändis”

Jasmin är 25 år och bor i Newark. Hon vill inte ställa upp med sitt riktiga namn när Svenska Yle träffar henne för en intervju.

Men hon ställer gärna upp på bild och har inget emot att berätta varför hon inte tänker rösta i årets presidentval.

Orsakerna påminner om dem som Victoria Borges gav uttryck för.

- Jag misstror tvåpartisystemet och jag vill inte medverka i partipolitiken.

Hon menar att kändisskapet blivit en förutsättning för presidentskapet. Det ogillar hon.

- Barack Obama minns vi ju bäst som en kändis och nu har vi en tv-stjärna som president i Trump.

De fjäskar för svarta väljare genom att tala om Black Lives Matter och nämna andra triggerord. Men de vill ändå se fler poliser på våra gator och både Harris och Biden bär ansvaret för att många svarta spärrats in under åren

Jasmin har studerat mediekunskap och jobbar som socialarbetare. Hon säger sig luta åt demokraterna, men "kan inte tänka sig att rösta på Joe Biden och Kamala Harris.”

Jasmin i Newark tänker inte rösta i det amerikanska presidentvalet 2020.
Presidentval har blivit alltför kändisdrivna anser Jasmin. Hon tänker inte rösta i höst. Jasmin i Newark tänker inte rösta i det amerikanska presidentvalet 2020. Bild: YLE/Ville Hupa Presidentvalet i USA 2020,Newark,jasmin

- De fjäskar för svarta väljare genom att tala om Black Lives Matter och nämna andra triggerord. Men de vill ändå se fler poliser på våra gator och både Harris och Biden bär ansvaret för att många svarta spärrats in under åren.

Jasmin bor i New Jersey, en av många delstater som demokraterna med högsta sannolikhet kommer att vinna också i höst. Skulle hon rösta ifall hon var registrerad i någon av de viktiga vågmästardelstaterna som antas avgöra presidentvalet också i år?

- Då skulle jag kanske överväga att göra det. Men jag vill tro att jag också då lät bli att rösta.

Beslutet att låta bli att rösta framstår som ideologiskt. Misstror man valsystemet så är det lätt att låta bli.

Inför årets val har både Biden och Trump låtit förstå att det handlar om “det viktigaste presidentvalet under vår livstid.”

Uttalandet får Jasmin att fnysa.

- Det har alltid låtit likadant. Jag minns valet 2004 mellan George W.Bush och John Kerry. Då gick jag i femte klass och jag minns hur en massa kändisar bar skjortor med budskap som uppmanade folk att rösta “som om deras liv hängde på det”.

- Våra liv står alltid på spel oavsett om vi röstar eller inte.

Läs också