Hoppa till huvudinnehåll

VPS är mentalt starkare inför nytt derby – Christian Sund skjuter över pressen på ligajagande Jaro: "De är ett topplag och måste vinna"

Christian Sund.
Christian Sund är tränare i VPS. Christian Sund. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,Vaasan Palloseura,Christian Sund

Christian Sund och Niklas Käcko är eniga, VPS mot Jaro är det enda riktiga Österbottenderbyt. När lagen möts i Vasa på onsdag är det Jaro som får axla favoritskapet och det passar hemmalaget. Vi är lite uträknade och slår ur underläge, säger Sund till Yle Sporten.

VPS och Jaro har under en lång tid varit stora antagonister, men de senaste åren har derbyn inte spelats i seriesammanhang då lagen hållit till på olika nivå.

Men efter Vasalagets degradering möttes man i augusti i det första seriederbyt på fem år och på onsdagen är det dags för rond nummer två.

– Vi har en väldigt bra känsla och är laddade. Vi vet vad vi ska göra och jag tror att det blir en bra match. Vi har alltid tre poäng som utgångsläge, säger VPS-tränaren Christian Sund till Yle Sporten.

Hur mycket betyder den här matchen?

– Det här är det enda riktiga derbyt vi har och den största pressen är på Jaro. De är ett topplag och måste vinna, vi är lite uträknade och slår ur underläge. Det passar oss bra.

I det första derbyt var det inget snack om vilket lag som var herre på den österbottniska täppan. Jaro manglade sönder VPS och vann med hela 6–1 på hemmaplan.

– Vi har glömt den matchen, det var i somras och nu är vi ett nytt lag. Vi spelar mycket bättre nu. Onsdagens match kommer att bli tuff och båda lagen vill vinna.

– Vi har gått igenom hur vi ska försvara och hur vi ska spela för att hålla Jaro borta från vårt mål. Jag är säker på att vi är starkare nu, säger målvakten Rasmus Leislahti.

Målvakten Rasmus Leislahti tar emot bollen med fötterna.
Rasmus Leislahti. Målvakten Rasmus Leislahti tar emot bollen med fötterna. Bild: Yle/ Patric Westerlund fotboll,Vaasan Palloseura,Rasmus Leislahti

VPS omvärderade situationen

Derbyt startade också en nedåtgående trend för VPS och i de tre följande matcherna tog man bara två poäng. Laget tog då ett steg tillbaka och fokuserade på vad som är viktigt.

– Efter matchen mot MP tog vi några dagar med diskussioner inom laget och efter det har vi sett bättre ut. Det var inte spelmässiga saker vi ändrade utan det var mest mellan öronen. Mycket mentalt och hur man ska tänka som idrottsman.

I september har VPS tagit poäng i fyra av fem matcher.

– När segrarna kommer har vi också fått självförtroende. Jämför man med hur det såg ut i början av säsongen har vi gått framåt som lag och även spelarna individuellt, säger Sund.

Jaro kommer också till Vasa och Sandviken med ett starkt självförtroende efter den tunga 2–0-segern över AC Oulu i fredags.

– Vi har gott mod och ett bra flow i laget. Derbyt mot VPS kommer att bli tajt och vi möter ett säkert ett revanschsuget lag. Vi ska inte dra några större liknelser från den förra matchen, säger Jarotränaren Niklas Käcko till Yle Sporten.

Ni har helt glömt 6–1-segern?

– Ja, man ska inte leva på gamla meriter. Det är en ny match och vi börjar från 0–0.

Jaro har i det stora hela en frisk trupp, men Will Inalien, Markus Kronholm och Toro har tre gula kort och står inför avstängning vid en fjärde varning.

– Det är spelare som kunde falla bort från en preliminär startelva men jag har tänkt som så att vi tar den smällen om den kommer. Vi kör på så länge vi kan, säger Käcko.

Många derbyn för Jaro

Onsdagens match är starten på en derbyfylld period för Jaro där man möter VPS, KPV och SJK Akatemia inom loppet av elva dagar. I början av augusti tog Jaro nio poäng under en liknande sekvens.

– Det är alltid lite speciellt med derbyn och vi vill ha samma svit som i somras. Det blir intressant och bra med många matcher på en kort tid.

Känner ni att ett derby mot VPS sticker ut lite, är det större än att möta de två andra lagen?

– Det tycker jag nog, det känns lite mer speciellt att möta VPS. Det beror kanske på att vi har haft en gemensam ligahistoria och det har varit stora matcher tidigare. Nu är det länge sedan Jaro har spelat på Sandviken i Vasa, säger Käcko.

Niklas Käcko ger instruktioner.
Niklas Käcko. Niklas Käcko ger instruktioner. Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist fotboll,FF Jaro,Niklas Käcko

Spännande höst väntar

Det är upplagt för en rafflande avslutning i division 1. KTP, Jaro och AC Oulu har alla 34 poäng, medan fyra VPS ligger åtta pinnar bakom.

– Varje match, minut och poäng har en betydelse. Förra året dog division 1 ganska tidigt på grund av dominansen från både Haka och TPS. Då var det flera matcher som inte hade någon större betydelse.

– Nu är det åtminstone tre lag som är med i racet. Det är så pass många matcher kvar att ett fjärde lag ännu kan blanda sig i. Får man en perfekt höst utan skador så kan mycket hända. Men det gäller ju också att något lag som är före tappar poäng, säger Käcko.

Inom VPS lägger man inte speciellt mycket fokus på första- och andraplatsen.

– Vi tänker bara på nästa träning och match. För att vi ska kunna prestera får tankarna inte flyga iväg. Om vi vinner alla återstående matcher har vi en god chans men det är mycket som ska klaffa, säger Christian Sund.

Är det en besvikelse om det blir ett år till i division 1?

– Om vi ser på våra spelare och organisationen så är det ingen besvikelse. Det här är ett nyttigt år för oss och att ta ett till är bra för att bygga upp organisationen. Man bygger inte ett vinnande lag på några månader.