Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Kom ihåg dem som hjälper dig

Joni Stenström.
Joni Stenström. Joni Stenström. Bild: Yle / Mattias Simonsen skytte,joni stenström

Under den senaste veckan har både “Tränarens dag” och “Föreningskläddagen” (fritt översatt från finskans Seurapaitapäivä) uppmärksammats. Två dagar som ännu inte kanske väcker så mycket uppmärksamhet, men hoppeligen kommer det att bli en ändring på detta.

Tränarens dag firade man nu för andra gången. Föreningskläddagen har man firat lite längre, men är ändå inte någon lastgammal tradition det heller.

Tränarens dag uppmärksammas för att man ska fundera på när man senast tackat sin tränare. Det är mycket bra att man lyfter fram och man kunde se i sociala medier att många gjorde inlägg om sina tränare just denna dag.

Tränarna tas ofta för givet, både av idrottare och åskådare. Utan tränare skulle ju ändå inte idrotten fungera.

Uppskattningen för tränarna ökar i mitt tycke hela tiden, men ändå så finns det nog en hel del att jobba på. Bland idrottarna har nog alltid tränarna varit uppskattade, men det är kanske mera bland gemeneman som följer med idrotten som uppskattningen inte alltid funnits.

Något man tar för givet

Här finns skillnader mellan lagidrott och individuellidrott.
Lagidrottstränare får oftast mera uppskattning än de som tränar individuella idrottare.

På olika idrottsgalor så är det oftast lagidrottstränarna som tar hem priset för årets tränare och de individuella idrottstränare får kanske en klapp på axeln om deras adept nått stor framgång.

Meningen är ju inte den att man ska motsätta dessa tränare, men kom ihåg att uppskatta era tränare för det hårda jobb de gör och tacka dem.

Föreningskläddagen är en dag som har börjat få mycket uppmärksamhet på sociala medier. Det är oerhört viktigt att man lyfter fram föreningarna och tackar dem. Idrottsföreningarna är också någonting man tar för givet i samhället.

En viktig uppgift

Saken är ju den att föreningarna är med och formar samhället och de ser till att befolkningen kan hitta någon hobby. Nästan alla har i något skede av sitt liv tillhört en idrottsförening.

Via föreningarna har många människor byggt upp sitt sociala umgänge, här har föreningarna en mycket viktig uppgift i samhället.

Föreningarna har en viktig uppgift i samhället och det är bra att man har hittat på föreningskläddagen för att uppmärksamma och tacka sina föreningar.

Vi ska komma ihåg att tacka och vara tacksamma för våra tränare och föreningar varje dag som går, utan det ena skulle den andra inte finnas.

Joni Stenström
Svenska Finlands Sportskytteförbund

Läs också