Hoppa till huvudinnehåll

Hemma-VM i innebandy arrangeras i december 2021 – damerna fick maka på sig: ”Det viktigaste är att turneringarna kan arrangeras”

Peter Kotilainen i farten för landslaget.
Herr-VM arrangerades senast år 2018. Peter Kotilainen i farten för landslaget. Bild: CTK Photo/Michal Kamaryt/All Over Press Finlands herrlandslag i innebandy,Peter Kotilainen

Herr-VM i innebandy som arrangeras i Helsingfors kommer att spelas 3-11.12.2021. Datumen krockade med dam-VM i Uppsala – som nu flyttas.

Det var ursprungligen meningen att hemma-VM skulle arrangeras 4-12.12 i år, men på grund av coronavirusläget bad Finlands innebandyförbund det internationella förbundet IFF att skjuta upp tävlingarna.

Att hitta nya datum för tävlingarna var inte lätt. IFF kom ändå fram till att den optimalaste lösningen är att skjuta upp herr-VM med nästan exakt ett år.

Problemet? Att dam-VM skulle gå av stapeln i Uppsala samtidigt. IFF har därför flyttat på dam-VM så att damturneringen kör igång redan 27.11 och avslutas 5.12. Turneringarna krockar alltså i två dagar.

– Vi fick anpassa oss lite och försöka hitta lösningar, säger IFF:s generalsekreterare John Liljelund till Yle Urheilu.

Enligt Liljelund kommer Finlands herrar att spela de tre första dagarna. Väntevärdet för damernas del är att de går långt i turneringen och kommer således antagligen att spela samtidigt.

En utmaning

Enligt Liljelund beror problemen på att en stor kongress arrangeras i Uppsala i samma tider som dam-VM. Därför kunde man inte heller tidigarelägga turneringen mer än så här.

– Kongressen tar slut på fredag och vår turnering börjar på lördag. De använder samma hall som vi och tar också upp hela stadens hotellkapacitet, förklarar Liljelund.

– Med tanke på tv-schemat är det här en utmaning, men det viktigaste är att turneringarna kan arrangeras. Vi hoppas också på att det här leder till större synlighet för båda turneringarna, fortsätter han.

Enligt IFF:s uppskattningar kostar flyttandet av herr-VM ungefär 450 000 euro.