Hoppa till huvudinnehåll

Jaros idealiska derbykväll – hakar av VPS och stormar mot ligan med högeffektiv offensiv: "Nio mål på två matcher mot VPS känns härligt"

Kan man få en bättre derbykväll? Jaro vann i Vasa, hängde av VPS för gott och viker in i oktober med sikte på att spela hem en ligaplats till Jakobstad. "Det blir högintressant", säger Niklas Käcko till Yle Sporten.

Tunga poäng i potten. Då stod Jaro för en derbyrepris och satte in nådastöten direkt i det österbottniska division 1-mötet med VPS.

När lagen möttes i Jakobstad i somras gjorde Jaro slarvsylta av rivalen. Då stod Jaro för en rivstart och ledde med 3–0 när matchen inte ens var tjugo minuter gammal.

Den här gången startade det inte mycket bättre för VPS. Jaro ledde med 2–0 efter en kvart – och den högeffektiva inledningen räckte för en 3–1-seger som kan bli guld värd.

– Vi visste på förhand att det skulle bli jobbigt i dag. Vi har inte varit så bra på konstgräs och VPS har bättrat på betydligt. Men det här var en skön seger, säger Jaros tränare Niklas Käcko till Yle Sporten.

Det är en nöjd Käcko som ger sin syn på derbyvinsten – Jaros elfte raka seriematch utan förlust.

– I inbördes möten med VPS i år har vi vunnit i cupen och gjort nio mål på två seriematcher. Det känns härligt.

Jakobstadslaget har inte förlorat på två månader och kvällens resultat hakar av VPS i tätstriden för gott. Nu är det cementerat att det blir ett race mellan KTP, Jaro och AC Oulu om en direktplats till ligan och en biljett till ligakvalet.

Spiken i kistan på slutet

Matchen hade knappt hunnit in i den femte minuten före Jaros 1–0-mål. Toros exakta inlägg nådde Topi Järvinen och han stötte inspelet rakt upp i taket.

Tio minuter senare ställde Jaro om blixtsnabbt efter en VPS-hörna. Drygt tio sekunder efter bollvinsten vid eget straffområde placerade Markus Kronholm in 2–0 bakom Rasmus Leislahti.

– Två anfall och två mål. Vi var grymt effektiva, säger Käcko.

– Jag försökte att hålla mig lugn för en gångs skull. Det är lätt att dras med känslomässigt, men det var mycket kvar att spela.

Efter mardrömsstarten ryckte VPS upp sig i en relativt öppen och underhållande match. Hemmalagets Steven Morrissey hade ett par jättelägen och Samu Alankos avslut gick i stolpen, men det var bara Samba Sillah som fick hål på Emil Öhberg i början av andra.

Topi Järvinen i Jaro
Topi Järvinen gjorde första målet. Topi Järvinen i Jaro Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist fotboll,FF Jaro,Topi Järvinen

I andra halvlek hade Jaro också ett par fina lägen att punktera derbyt och med mindre än tio minuter till nittio kom 3–1. Will Inalien utnyttjade ett lite virrigt hemmaförsvar och rullade in Jaros tredje mål.

– När de gjorde 1–2 blev jag lite orolig, men våra byten svängde matchen till vår fördel. Will var energisk och gjorde mål, Axel Vidjeskog gjorde det också bra.

– I andra backade vi hem och försökte att bevaka ledningen. Det var ett drag som vi valde att göra i paus trots att vi inte tränar på det ofta. När 3–1 kom kände jag att det var spiken i alltihop. Att de skulle göra flera mål sista tio kändes omöjligt.

Högintressant på söndag

När division 1-säsongen svänger in i oktober är Jaro i allra högsta grad med i striden om topp två-placeringarna.

Efter onsdagens omgång förbättrades till och med Jaros chanser. KTP vann i Myllykoski och är fortfarande serieledare, men AC Oulu tappade poäng igen och är två poäng efter.

– Vi tar det match för match. Jag har en relativt frisk trupp. Toni Takamäki och Toro har småskador, men de är inte borta resten av säsongen. Vi har ett bra flow.

Fem omgångar återstår i division 1. Nästa runda, som spelas på söndag, är högintressant. Jaro har ett nytt derby på menyn mot Karlebylaget KPV. Samtidigt möts KTP och AC Oulu.

Niklas Käcko tog över FF Jaro i augusti 2018.
Niklas Käcko. Niklas Käcko tog över FF Jaro i augusti 2018. Bild: Yle/Antti Koivukangas FF Jaro,fotboll,Ettan,Niklas Käcko

Det är ändå ingen tvekan om att den 24 oktober är inringat med röd tusch i Jaros kalender. Då kommer KTP till Jakobstad.

– Jag ser fram emot de här matcherna. Vi ändrar inte på ett koncept som har fungerat. Vi behöver poäng, KPV behöver poäng – och samtidigt spelas en högintressant match i Kotka, säger Käcko.

EIF är ny tabellfyra efter en poäng hemma mot MuSa. EIF och VPS har lika många poäng, men avståndet till tvåan Jaro är hopplösa elva pinnar.

Division 1:

VPS–Jaro 1–3 (0–2)
5' Topi Järvinen 0–1
15’ Markus Kronholm 0–2
52’ Samba Sillah 1–2
83’ Will Inalien 1–3

Publik: 1906.

EIF–MuSa 1–1 (1–1)
7’ Juuso Aalto 0–1
12’ Darren Smith 1–1

Publik: 670.

MYPA–KTP 0–3 (0–2)
15 Antti Mäkijärvi 0–1
25’ Miguel Angel Junco Martinez 0–2
68’ Anton Eerola 0–3

Publik: 1123.

AC Oulu–AC Kajaani 1–1 (1–1)
27’ Geoffrey Acheampong 0–1
35’ Aapo Heikkilä 1–1

Publik: 1158.

MP–Gnistan 3–1 (2–1)
8’ Antti-Ville Räisänen 1–0
17’ Hidetoshi Wakui 1–1
27’ Juuso Tarvainen 2–1
83’ Leevi Leinonen 3–1

Publik: 618.

SJK Akatemia–KPV 2–0 (0–0)
59’ Jeremiah Streng 1–0
63’ Robbie Malolo 2–0

Publik: 211.

Videobilder från Elisa Viihde.