Hoppa till huvudinnehåll

Läkare Heikki Kaukoranta tror att de striktaste reglerna behövs för krogarna i Vasa: "Så att vi kan bevara så mycket som möjligt av vårt normala liv"

Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta.
Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta. Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta. Bild: Yle/Joni Kyheröinen läkare,vasa

Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta gör bedömningen att man i Österbotten troligtvis kommer att behöva stänga restauranger redan klockan 23 på kvällarna. Allt tyder på att coronaepidemin håller på att trappas upp.

Restaurangerna i Finland ska från och med den 8 oktober stänga senast klockan ett på natten och utskänkningen av alkohol ska upphöra vid midnatt.

Regeringens beslut välkomnas av Heikki Kaukoranta, ledande överläkare i Vasa.

- Jag tror att det var en lämplig sak att göra nu. Vi ser att de rekommendationer vi haft hittills inte har fungerat. Och i huvudstadsregionen, Åbo och Tammerfors är situationen ännu värre än hos oss.

Kaukoranta påpekar att man i Vasa har egen erfarenhet av hur lätt coronasmitta sprids i kroglivet. Det här då viruset i augusti spreds på en pub i centrum av staden. Nästan tio personer fick corona i den smittkedjan.

- Så det här behövs, helt klart. Vi vet att det är de sena timmarna på natten som är farligast och som ger fler smittor än tidigare under kvällen. Senare på natten dricker man mer, man diskuterar med hög volym och det här med att hålla avstånd misslyckas, säger Kaukoranta.

Österbotten kan behöva ännu striktare regler

Regeringen beslöt också att ännu striktare regler kan tas i bruk regionalt.

Om en region befinner sig i ett upptrappningsskede med många nya coronafall, måste restaurangerna där stänga dörrarna redan klockan 23.

Enligt Heikki Kaukoranta tyder allt på att Vasa sjukvårdsdistrikt - om inte genast så troligtvis snart - befinner sig i den situationen.

- Tyvärr trappas antalet fall just nu upp hos oss, dels i Vasa och dels i Jakobstadsregionen.

Kaukoranta gör bedömningen att sjukvårdsdistriktet ligger på just den linjen att de striktare reglerna skulle behövas här.

- Om befolkningen inte tar de rekommendationer som nu finns på allvar så hamnar vi lätt där.

Enligt Kaukoranta var det överraskande att regeringens beslut gäller först från och med nästa veckas torsdag. Han hade hellre sett att de nya restriktionerna hade gällt från och med inkommande veckoslut.

- Det är ändå tydligt att vi befinner oss i det skedet att epidemin trappas upp. Dessutom vet vi att vi ser antalet nya fall med nästan två veckors fördröjning, då inkubationstiden är så lång.

Vill inte vara krögarnas motståndare

Heikki Kaukoranta utgår ifrån att det är Regionförvaltningsverket som ska fatta beslutet om striktare restriktioner i Österbotten. Samtidigt hoppas han på en samhällsdebatt där myndigheterna, inklusive han själv, inte ses som krögarnas motståndare.

- Jag vill att vi alla står på samma linje och bekämpar den här epidemin tillsammans, så att vi kan bevara så mycket som möjligt av vårt normala liv.

Enligt Kaukoranta innebär det att skapa något nytt snarare än att med våld längta tillbaka till det liv som ännu fanns för ett år sedan.

- Det här kräver att var och en bär sitt ansvar, även om det skulle vara ett ekonomiskt ansvar. Men tillsammans klarar vi oss.

Kaukoranta påminner om de verktyg som fungerar bäst: Undvik stora folksamlingar, tvätta händerna, använd munskydd där du inte kan hålla avstånd, hosta eller nys endast i armvecket.

- Och kanske viktigast av allt, stanna hemma om du är sjuk.

Läs också