Hoppa till huvudinnehåll

Missnöje på Åland efter regeringens beslut: "Det finns ingen anledning att stänga ner restaurangerna"

En blå flaska med handdesinfektionsmedel på en bardisk
Regeringen har beslutat att restaurangerna från och med den 8 oktober ska stänga senast klockan ett på natten och utskänkningen av alkohol ska upphöra vid midnatt. En blå flaska med handdesinfektionsmedel på en bardisk Bild: Petteri Sopanen / Yle restauranger,restaurangbranschen,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020

Regeringens beslut om begränsade öppettider för restauranger faller inte i god jord hos Ålands landskapsregering. Åland kan ändå inte göra något åt beslutet för tillfället, sa Ålands lantråd Veronica Thörnroos (C) på tisdag kväll efter regeringens presskonferens.

– Vi hade möjlighet att ge ett skriftligt utlåtande tidigare och det har vi gjort och Helsingfors var i kontakt med oss under tisdagen innan de tog beslutet, sa lantrådet Veronica Thörnroos.

Både i det skriftliga utlåtandet och under kontakten på tisdagen betonade landskapsregeringen samma saker.

– Det är tre saker. För det första är Åland ett självstyrt område där hälso- och sjukvård ligger under vår vanliga behörighet och det tycker vi att man kunde beakta, sa Thörnroos.

Dessutom påpekade man att Åland är ett örike där man kan kontrollera in- och utresandet, vilket enligt Veronica Thörnroos är bra med tanke på smittspridning.

Vi konstaterar att man inte beaktat de synpunkter som vi fört fram― Veronica Thörnroos, Ålands lantråd

Åland har inte heller någon samhällssmitta. Åland har haft ett coronafall de senaste två månaderna. Den smittade hade anlänt till Åland från Sverige.

– Därmed finns det ingen anledning i dagsläget att stänga ner restaurangerna som man föreslår att göra nu, sa Thörnroos.

Svaret från regeringen kom via presskonferensen.

– Vi konstaterar att man inte beaktat de synpunkter som vi fört fram, sa Thörnroos.

Veronica Thörnroos.
Veronica Thörnroos säger att landskapsregeringen ska diskutera regeringens beslut på onsdagen. Veronica Thörnroos. Bild: Tiina Tahvanainen, Ålands landskapsregering Veronica Thörnroos

Ålands landskapsregering har varit upptagen med budgetarbete hela tisdagen och har inte hunnit fördjupa sig i vad beslutet innebär.

– Men vi tar en diskussion i morgon, sa Veronica Thörnroos under tisdagskvällen.

Text: Ålands radio och tv