Hoppa till huvudinnehåll

New York Rangers bekräftar – Henrik Lundqvist blir utköpt från kontraktet: "En av de bästa målvakterna någonsin"

Lundqvist kramar om Sjestiorkin.
Henrik Lundqvist tackar för sig i Rangers. Han har lämnat över målvaktsansvaret till yngre, ryska kollegor. Lundqvist kramar om Sjestiorkin. Bild: Joshua Sarner/Icon Sportswire NHL,ishockey,Henrik Lundqvist,Igor Shestyorkin

Spekulationerna har pekat åt ett enda håll. Nu går också New York Rangers ut med att svenske målvaktsstjärnan Henrik Lundqvist inte fortsätter i klubben. "Jag kom hit med stora drömmar, men jag kunde inte ens i min vildaste fantasi föreställt mig den resa som väntade", skriver Lundqvist på Twitter.

Efter femton säsonger i klassiska NHL-klubben New York Rangers tog en era definitivt slut under onsdagen. Efter en lång tid av rykten bekräftar Rangers att Henrik Lundqvist lämnar klubben.

Lundqvist hade ett kontrakt som sträckte sig över nästa säsong, men Rangers har köpt ut honom från det sista året på avtalet.

– Det finns många stjärnor i ligan. Det finns få ikoner. Nummer 30 från Åre, Sverige, Henrik Lundqvist: Du har alltid varit och kommer alltid att förbli en "Ranger", skriver New York-klubben.

Lundqvists första ord efter beskedet fylldes av tacksamhet.

– Jag kom hit med höga förhoppningar och stora drömmar, men jag kunde inte ens i min vildaste fantasi föreställt mig den resa som väntade, skriver han på Twitter.

– Att spela i den här organisationen har varit den största källan till stolthet och glädje. Jag är så tacksam för möjligheten, för alla vänner och för alla minnen i klubben. Från botten av mitt hjärta, tack.

Öppna Instagram-inlägget

Petad av ryska målvakter

Lundqvist draftades av Rangers i den sjunde rundan 2000 – ett makalöst lyckat val med tanke på utfallet. Lundqvist flyttade till New York 2005 och var omgående given förstemålvakt – en position som han hade fram till den gångna säsongen.

Ryssarna Igor Sjestjorkin och Aleksandr Georgijev har konkurrerat ut svensken och nu är det klart att Lundqvist inte fortsätter. Det är däremot oklart om 38-åringens karriär fortsätter i en annan NHL-klubb, om han flyttar till Europa eller lägger av.

En återkomst till SHL och Frölunda den här säsongen? Uteslutet, sa hans brorsa Joel Lundqvist nyligen.

– Dörren är stängd. Det kan jag säga. Jag får den frågan ständigt och bara för att ta död på spekulationerna och annat. Det blir det inte.

Lundqvist kan flytta till vilken klubb som helst från och med den 9 oktober. Då öppnar spelarmarknaden i NHL.

"Få spelare har varit lika viktiga"

Totalt har Lundqvist spelat 887 grundseriematcher och 130 slutspelsmatcher för Rangers. Han har också valts till NHL:s bäste målvakt.

– Få spelare har varit lika viktiga för Rangers som Henrik Lundqvist. Under sina femton år i klubben etablerade han sig inte bara som en av de bästa målvakterna som någonsin spelat. Han har också varit en av hockeyns tuffaste tävlingsmänniskor och mest effektiva ambassadörer, säger Rangers ordförande James L. Dolan i ett pressmeddelande.

– Han är en av vår klubbs bästa spelare genom tiderna, säger klubbens president John Davidson.

På Henrik Lundqvists meritlista finns också stora framgångar med landslaget. Han har vunnit både VM-guld och OS-guld med Tre Kronor.