Hoppa till huvudinnehåll

Nya böter för både HIFK och HJK efter derbyt – värdarna tog redan starkt ställning till publikens beteende: ”Godkänner inte det här”

HIFK-anhängare på plan.
HIFK-anhängare på plan under derbyt. HIFK-anhängare på plan. Bild: Lehtikuva HIFK Fotboll

Den 10 september slog HIFK lokalrivalen HJK i en av alla tiders bästa derbymatcher. Men HIFK-fansen firade lite för ivrigt, slår Bollförbundet fast. Nu tvingas både HIFK och HJK böta sammanlagt 5 000 euro.

Ett sällan skådat drama på plan – men på läktarplats följde anhängarna inte de gemensamma spelreglerna.

Efter att HIFK avgjorde i den 89:e minuten hoppade flera anhängare in på plan för att fira med spelarna. Det ledde till en utredning av Bollförbundet, som på onsdagen meddelade att HIFK får böta 4 000 euro för incidenten.

– HIFK:s supportrar hade använt sammanlagt 17 pyrotekniska pjäser, vilket försenade matchen. Dessutom hoppade ungefär 5-50 anhängare in på plan i olika skeden av matchen, skriver Bollförbundet.

– Gästande HJK:s anhängare, 5-10 stycken, har också stulit en HIFK-flagga och söndrat den under matchen, fortsätter förbundets motivering, som också innehåller ett besked om att HJK tvingas böta 1 000 euro.

Enligt Bollförbundet var det ändå HIFK:s anhängare som gjorde sig skyldiga till de flesta regelbrotten och därför är kamraternas bot större.

"Kan bli ännu striktare"

HIFK tog redan dagen efter derbyt starkt ställning mot anhängarnas beteende.

– HIFK godkänner inte under några som helst omständigheter att åskådare hoppar in på plan, men saken blir ännu värre med tanke på den rådande pandemin. Vi har strikta restriktioner i bruk för åskådare för att kunna arrangera matcher med publik överhuvudtaget, skriver klubben.

– Ifall dessa regler inte följs så kan restriktionerna bli ännu striktare, tillägger HIFK.

Bollförbundet skriver också i sitt beslut att coronavirusläget inverkade på domen.

Enligt HIFK vill man inte använda sig av maktmedel för att förhindra anhängare från att göra en så kallad "pitch invasion".

– Vi såg hur det kan gå i samband med cupfinalen i Mariehamn år 2019, skriver klubben och hänvisar till fallet där väktarna sprutade pepparsprej in på läktaren.

Läs också