Hoppa till huvudinnehåll

SFP överraskades av motion om kommundirektörens förtroende på Kimitoön - "Vi har en speciell situation i kommunen - igen"

Vägskylt med texten Kimitoön Kemiönsaari samt Kimitoöns kommunvapen.
Vägskylt med texten Kimitoön Kemiönsaari samt Kimitoöns kommunvapen. Bild: Yle/Monica Forssell Kimitoön,skylt,trafikmärken

SFP:s fullmäktigegrupp överraskades av gårdagens motion under Kimitoöns kommunfullmäktigemöte. Flera politiker på Kimitoön vill utreda om kommundirektör Anneli Pahta fortsättningsvis åtnjuter fullmäktiges förtroende.

- Vi blev väldigt överraskade. Ingen i vår grupp hade blivit kontaktad av de andra grupperna. Det känns tråkigt att samarbetet är på den här nivån, säger Ghita Edmark, ordförande för SFP på Kimitoön.

Motionen lämnades in av ledamot Janne Salonen (obunden) under tisdagens fullmäktigemöte.

Bakgrunden är de statliga stödpengar, som kommunen inte ansökt om

Totalt 12 ledamöter från Fri Samverkan, Vänsterförbundet, Centern och Socialdemokraterna skrev under motionen. En av dem var Tomy Wass (Vf).

- Vi vill att kommundirektörens förfarande granskas i två frågor, som gäller statsbidrag och att man eventuellt lät bli att ansöka om dem, säger Wass.

Bakgrunden till motionen är att Kimitoöns kommun lät bli att ansöka om prövningsbaserat statsbidrag, trots att ungefär hälften av landets kommuner ansökte om bidraget. Det är pengar som kriskommuner kan ansöka om av staten.

Enligt motionen har kommunen inte heller ansökt om statligt stöd som beviljades för grundutbildningen till följd av coronaläget.

"Vi har en speciell situation i kommunen - igen"

Motionen kom också som en överraskning för Michael Oksanen, som är är viceordförande för SFP:s fullmäktigegrupp.

Oksanen hade väntat sig att frågan om stödpengarna skulle väcka diskussion, eftersom kommunstyrelsen tidigare fick en redogörelse över orsakerna till att kommunen inte hade ansökt om stödpengarna.

- Jag hade kanske väntat mig att det kommer frågor om stödpengarna eller att någon lämnar in en motion. Men en motion av den här vidden hade jag inte väntat mig. Vi har en speciell situation i kommunen - igen, säger Oksanen.

Enligt Tomy Wass fanns det ändå ingenting att diskutera.

- Vi försökte diskutera frågan under det senaste styrelsemötet och det ledde ingenvart. SFP föreslog inga åtgärder då, säger Wass.

Hur går det för det politiska samarbetet?

Men vad betyder det här för samarbetet mellan partierna i Kimitoöns kommun? Enligt Ghita Edmark (SFP) känns det tungt, då politikerna jobbat för ett bättre samarbetsklimat.

- Jag hoppas fortfarande att man ska besinna sig och ha en vilja att samarbeta.

Enligt Tomy Wass har det politiska samarbetet ändå stått stilla redan en längre tid.

- Det har egentligen inte varit något samarbete. Alla grupper har rätt att vidta sina egna steg och göra det de anser att är nödvändigt.

Läs också