Hoppa till huvudinnehåll

Väljer Minnesota Wild en center i första rundan ligger Anton Lundell väldigt bra till – 19-åringen har väntat länge på den här draften och nu blir den äntligen av

Anton Lundell står framför en röd vägg.
Anton Lundell gjorde en fin säsong i fjol och har bra självförtroende inför draften. Anton Lundell står framför en röd vägg. Bild: Kimmo Hiltunen / Yle Anton Lundell,ishockey,ishockeyspelare,HIFK Hockey,FM-ligan i ishockey,NHL Entry Draft

I draften år 2001 reserverade Minnesota Wild Mikko Koivu i den första rundan. År 2010 var Wilds förstaval Mikael Granlund. Och i år, när Wild öppet gått ut med behovet av en stabil centerforward levererar Finland igen. Han heter Anton Lundell.

Klockan två på natten mellan den 6:e och 7:e oktober bänkar sig Anton Lundell med familj, agent och eventuellt några till, framför en skärm hemma i Finland för att delta i NHL-draften 2020.

Visst medger Lundell att det skulle ha varit roligare att få vara på plats i Montreal, men situationen är vad den är och nu blir det så här.

Sedan JVM-guldet 2019 har Lundell scoutats väldigt flitigt och NHL-klubbarna har bra koll på den unga talangen på isen. Lundell, som fyller 19 år den 3:e oktober och ännu var för ung för draften 2019 har fått vänja sig vid att ha ögonen på sig.

– Förra säsongen var det ofta någon som ville tala med mig efter matchen, de väntade på läktaren eller utanför omklädningsrummet. Då fick jag tala med folk som hade kommit ända från Nordamerika för att se hur jag spelar.

Anton Lundell på isen.
Lundell siktar på att stanna säsongen ut i Helsingfors. Anton Lundell på isen. Bild: Kimmo Hiltunen / Yle Anton Lundell,ishockey,ishockeyspelare,HIFK Hockey,FM-ligan i ishockey,NHL Entry Draft

Lundell beskrivs ofta som en stabil tvåvägs-centerforward med god speluppfattning som fattar bra beslut i alla zoner. Eller som han uttrycker det själv:

– Jag är bra på att läsa spelet och hitta kedjekompisarna med passningar. Jag kan också spela bra åt båda hållen och är en pålitlig spelare.

Lundell tror att man i NHL uppskattar hans mångsidighet och att han är en bra lagspelare.

– Det är också viktigt att vara en bra kille i omklädningsrummet som kommer överens med alla.

"Ett lag frågade vilket djur jag ville vara"

Ett normalt år skulle Anton Lundell ha åkt på testläger till Nordamerika inför draften, men så blev det som bekant inte på grund av coronapandemin.

När säsongen tog slut i våras flyttade familjen Lundell ut till stugan, bort från coronaviruset i huvudstadsregionen. Där gillar han framförallt att fiska och ta det lugnt, men i år gick många kvällar åt till att svara på NHL-klubbarnas frågor om allt möjligt från familj och uppväxt till styrkor inom hockeyn.

Ett lag överraskade honom med en lite annorlunda fråga.

– De frågade vilket djur jag skulle vilja vara och jag svarade ett lejon, säger Lundell och småler. Någon motivering behövdes inte.

Språket är inget problem för Lundell, som ledigt också har medverkat i poddar som till exempel NHL Draft Class.

Anton Lundell.
Lundell tyckte att intervjuerna med NHL-lagen gick smidigt. Anton Lundell. Bild: Kimmo Hiltunen / Yle Anton Lundell,ishockey,ishockeyspelare,HIFK Hockey,FM-ligan i ishockey,NHL Entry Draft

Lundell medger att han inte hade förberett sig speciellt mycket för intervjuerna. Agenten hjälpte honom att förbereda sig för lite ovanligare frågor, men annars har han valt att köra med standardsvar.

– De ställer så mycket samma frågor, så jag har haft en ramsa som jag har upprepat, så på det sättet har det gått smidigt.

Det märks att Lundell har fått en viss vana att ge intervjuer. Han svarar lugnt och sakligt på fråga efter fråga oavsett om det gäller hans styrkor på isen, förebilder inom hockeyn (Pavel Datsiuk red. anm.) eller vem som vinner Stanley Cup i år. (Han hoppades på Dallas red. anm.)

Det är bara en fråga som får honom att hicka till:

Vilket år vinner du Stanley Cup?

– Äh, det kan jag inte svara på.

Wild behöver akut en centerforward

Minnesota Wild har ett stort hål att fylla på centerposten då både Eric Staal och Mikko Koivu lämnat klubben. Wild är i akut behov av en stabil tvåvägscenter och Lundell ses som ett tryggt val.

Bedömningen på bland annat NHL:s webbplats är att Lundell som helhet är mest spelklar av de unga centrarna i draften.

Lundell vill inte själv spekulera av vem eller med vilket nummer han blir draftad. Han fokuserar på jobbet på isen. Men visst har han ett önskemål gällande den kommande organisationen.

– Jag hoppas att få komma till ett lag som på riktigt vill föra mig framåt och ser potential i mig. Det är det viktigaste.

Anton Lundell på isen.
Lundell gör sin tredje säsong i HIFK. Anton Lundell på isen. Bild: Kimmo Hiltunen / Yle Anton Lundell,ishockey,ishockeyspelare,HIFK Hockey,FM-ligan i ishockey,NHL Entry Draft

Ifall Wild satsar på att välja en målvakt först vilket de också har ett behov av, faller valet sannolikt på SKA-keepern Jaroslav Askarov.

Målvakter brukar sällan gå i första rundan, men Askarov beskrivs som en speciell talang som det kan löna sig att knyta till organisationen så fort man får chansen.

New York Rangers som får reservera först av alla, lägger med stor sannolikhet labbarna på kanadensaren Alexis Lafrenière.

Wild får reservera den nionde spelaren i den första rundan.

Säsongen ut i HIFK

Under den rumphuggna fjolårssäsongen gjorde Lundell 28 poäng på 44 matcher och har övertygat de flesta att han är en spelare att räkna med. En armbågsskada tvingade honom att vila i några veckor och då missade han också JVM 2020.

Men efter gulden från både U18-VM 2018 och U20-VM 2019 var det ingen katastrof. Tvärtom, då kunde han jobba med fysiken i stället.

När NHL-säsongen 2020/2021 kör igång vet ingen med säkerhet ännu och det är inget som Lundell funderar så mycket på just nu. Den här säsongen är han assisterade kapten i HIFK och är fullt inställd på att stanna säsongen ut i Finland.

Inte bara på grund av den osäkerhet som råder på grund av coronapandemin.

– Jag ser det som ett bra alternativ att spela här i HIFK den här säsongen och utvecklas till en bättre spelare, konstaterar Lundell på sitt lugna vis.

När Anton Lundells namn ropas upp under draften 2020 går en pojkdröm i uppfyllelse, eller egentligen är det första steget mot att uppnå den stora drömmen. Som barn satt han uppe på midsomrarna och följde med draften. I år är det äntligen hans tur.

Läs också