Hoppa till huvudinnehåll

Intressant corona-regeländring – poängsnittet kan komma att avgöra i ishockeyligan

Tapparan harjoitukset Hakametsän jäähallissa
Tappara inleder ishockeyligasäsongen på fredag. Tapparan harjoitukset Hakametsän jäähallissa Bild: Matias Väänänen / Yle Tammerfors,Hakametsä,ishockey,Tappara,43961,Ilves (Ishockey herrar),FM-ligan i ishockey

I normala fall spelar varje lag 60 matcher i ishockeyligans grundserie, varpå automatiskt slutspel följer för de sex bästa lagen, medan lagen som ligger på placeringarna 7–10 "kvalar" om ytterligare två slutspelsplatser. Den här säsongen kan det bli ändring på den saken.

Coronapandemin orsakade ett abrupt slut på den förra ishockeyligasäsongen i våras. Grundserien var alldeles på slutrakan, men avslutades inte och slutspelet påbörjades aldrig.

I stället blev det ett minst sagt plötsligt slut på säsongen för spelare, funktionärer och åskådare.

Nu har ligastyrelsen dragit upp nya riktlinjer vad poängsystemet beträffar, som ska tas i bruk om lag drabbas av coronasmittan.

Ligastyrelsen meddelade i onsdags att placeringarna i grundserien vid behov avgörs enligt ett poängsnitt, i stället för – vad brukligt är – den absoluta poängsumman.

Däremot måste slutspelslagen ha spelat ett minimiantal matcher.

I första hand strävar man efter att flytta matcher som inte kan spelas på grund av coronapandemin. Om det inte är möjligt att flytta en viss match kommer ändå inga walk over-förluster att utdömas under den här säsongen. I sådana fall blir matchen helt enkelt ospelad och beaktas inte i serietabellen.

Om lagen har spelat olika antal matcher när grundserien avslutas, kommer de slutgiltiga placeringarna att avgöras enligt poängsnittet per match.

För att avancera till slutspelet måste varje lag ändå ha spelat minst hälften så många matcher som det lag som har spelat flest antal matcher.

Om två lag har ett lika bra poängsnitt avgör trepoängssegrarnas antal vilket lag som placerar sig högre i tabellen.

Ligan kör i gång torsdagen den 1 oktober med matchen HPK – Kärpät. Dagen efter spelas sex matcher: Ässät – TPS, Ilves – SaiPa, JYP – HIFK, KalPa – Jukurit, Lukko – Tappara och Pelicans – Sport. KooKoo inleder sin ligasäsong på lördag borta mot Kärpät.

Källa: Ishockeyligan

Läs också