Hoppa till huvudinnehåll

Los Angeles Lakers vann första finalen – tre segrar skiljer laget från det första mästerskapet på tio år: "Vi har bara vunnit en match"

Los Angeles Lakers vann den första NBA-finalen.
Los Angeles Lakers vann den första NBA-finalen. Los Angeles Lakers vann den första NBA-finalen. LeBron James,Anthony Davis,Los Angeles Lakers

Los Angeles Lakers besegrade Miami Heat med 116–98 och vann den första matchen i finalserien i basketligan NBA. Tre segrar skiljer nu Lakers från klubbens första mästerskap på tio år.
– Jobbet är inte ännu gjort. Vi är inte ännu nöjda, vi har bara vunnit en match. Så enkelt är det, säger LeBron James på presskonferensen efter matchen.

NBA:s tvivelsutan två bästa lag möts i årets final. Los Angeles Lakers har marscherat till final med tre 4–1-segrar över Portland Trail Blazers, Houston Rockets och Denver Nuggets. I den östra konferensen har Miami Heat varit nästan lika övertygande: först besegrades Indiana Pacers med 4–0, sedan Milwaukee Bucks med 4–1 och i semifinalen Boston Celtics med 4–2.

Finalseriens första match gick till Lakers som besegrade Heat med 116–98. Fyra segrar krävs för att vinna mästerskapet, och en som vet hur lång vägen dit egentligen är, är Lakers storstjärna LeBron James.

– Jag har varit med om mycket under min karriär. Finalmatcher där du har allting under kontroll, och en sak gör att matchen och hela serien vänder, säger James och syftar på finalserien 2011 när han spelade i Miami Heat som hade greppet om – men förlorade mot – Dallas Mavericks.

– Det stör mig än i dag. Jag har alltid sagt att den bästa läraren i livet är erfarenhet. Jag har erfarit mycket.

James drog sitt strå till stacken i onsdagens första final genom att sätta 25 poäng, 13 returer och nio assist. Lakers vassaste spelare denna gång var Anthony Davis som noterades för inte mindre än 34 poäng, nio returer och fem assist.

Miami Heat inledde matchen vassare och ledde i den första kvarten som bäst med 25–12. Lakers vände ändå på spelet och vann den första kvarten med 31–28. De två följande kvarterna vann laget med 34–20 och 28–19 innan Miami Heat i den sista kunde snygga upp siffrorna lite och vinna med 31–23.

LeBron James var nöjd med lagets spel i andra och tredje kvarten, däremot inte i den avslutande kvarten.

– Det är oacceptabelt hur illa vi spelade slutet av matchen.

Los Angeles Lakers har vunnit NBA-mästerskapet 16 gånger, senast år 2010. Miami Heat har vunnit mästerskapet tre gånger, åren 2006, 2012 och 2013 – de två senaste gångerna med LeBron James i sina led.

Finalserien fortsätter på fredag.