Hoppa till huvudinnehåll

Marin: Regeringen visste inte om Skogsindustrins beslut på förhand - efterlyser vilja att genom avtal utveckla samhället

Sanna Marin pratar med pressen.
Enligt Sanna Marin kände regeringen inte på förhand till att Skogsindustrin inte kommer förhandla om ett övergripande kollektivavtal då det nuvarande kollektivavtalet blir gammalt. Sanna Marin pratar med pressen. Bild: Arttu Timonen / Yle Regeringen Marin,Sanna Marin,Ständerhuset,Finlands statsminister,Statsrådet (Finland),styrelser,Finlands Socialdemokratiska Parti

Statsminister Sanna Marin kommenterar på Twitter i hårda ordalag Skogsindustrins beslut att i framtiden frångå kollektivavtal. I en intervju med Svenska Yle är hon något mer diplomatisk.

Marin betonar att regeringen inte är en part i arbetsavtalsförhandlingarna när Svenska Yle intervjuar henne i Bryssel i samband med EU-toppmötet.

Hon hoppas ändå på att Skogsindustrins beslut att frångå kollektivavtal inte försvårar samarbetet mellan de olika parterna.

- I dessa svåra pandemitider är det önskvärt att det finns en vilja att genom avtal utveckla samhället.

Marin vill inte ta ställning till om beslutet innebär en nedmontering av det så kallade avtalssamhället. Hon hoppas ändå på gemensamma lösningar i framtiden.

- Det finns säkert orsaker till att Skogsindustrin kommit till en sådan här lösning och det vill jag inte spekulera i. Jag efterlyster ändå ansvarstagande från alla parter och hoppas att man ska vara beredd att tänka också ur andras perspektiv. På så sätt kan vi tillsammans bygga ett starkt samhälle, ingen klarar sig på egen hand just nu.

Marin: Regeringen informerades inte

När Marin på torsdagen tog till Twitter för att kommentera Skogsindustrins beslut lät hon besviken över utvecklingen.

Marin träffade Skogsindustrins representanter i början av september. Då informerade man inte regeringen om saken.

Hoppa över Twitterpostning

Förra veckan träffade Marin Pappersfackets ordförande Petri Vanhala.

- Baserat på det mötet hann jag redan börja tro att vi hade hittat en äkta sammanhållning tillsammans för fosterlandet mitt i en kris. Dagens tillkännagivande från Skogsindustrin bär på ett helt annat budskap, skriver hon på Twitter.

Arbetsministern: Avtalssamhället en fördel för Finland

Arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) kommenterade Skogsindustrins beslut i riksdagen. Hon konstaterade bland annat att beslutet ser ut att vara en fortsättning på Skogsindustrins beslut om att lämna Finlands Näringsliv EK.

– Det här väcker förstås en fråga från lönetagarens sida om med vem de ska förhandla och om de måste leta efter en avtalspartner på företagsnivå. Jag skulle understryka att det oberoende av hur saken löses, görs ett avtal med gemensamma spelregler och upprätthåller diskussionskontakten.

Enligt Haatainen är avtalssamhället en fördel för Finland.

– Jag uppmuntrar fortfarande starkt att man bygger upp det här samarbetet.

Artikeln uppdaterades den 2.10 klockan 6:17 med intervjusvar av Sanna Marin.

Källa: Yle Uutiset, Sanna Marins Twitterkonto

Läs också