Hoppa till huvudinnehåll

Nya uppgifter om de föräldralösa barnen från ökända flyktinglägret Moria - evakuerades 48 timmar efter branden och finns nu på grekiska fastlandet

Caroline Willeman är fältkommunikatör på grekiska ön Lesbos för Läkare Utan Gränser
Vi visste hela tiden att att barnen måste bort, men det sades åt oss att det inte var möjligt. Sen kom branden och inom 48 timmar evakuerades alla föräldralösa barn, berättar Caroline Willeman Från Läkare Utan Gränser på Lesbos. Caroline Willeman är fältkommunikatör på grekiska ön Lesbos för Läkare Utan Gränser Bild: Läkare Utan Gränser / Caroline Willeman Läkare utan gränser

Det ökända flyktinglägret Moria brann ner för tre veckor sen och nu kommer uppgifter om att närmare 400 föräldralösa barn som fanns i lägret evakuerades strax efter branden. Finland har förbundit sig att ge elva av de här barnen asyl.

Det är Läkare Utan Gränser som är på plats på den grekiska ön Lesbos som berättar att största delen av de föräldralösa barnen evakuerades inom 48 timmar efter branden.

Barnen ska nu enligt uppgift var inkvarterade i olika härbärgen på det grekiska fastlandet.

“Jag är fruktansvärt arg för att det krävdes en katastrof för att barnen skulle evakueras”

På Läkare Utan Gränser vill man nu lyfta fram de barn som fortfarande är kvar på Lesbos i det nya flyktinglägret i Kara Tepe. Många av dem lider av kroniska sjukdomar, säger Caroline Willeman som är fältkommunikatör för Läkare Utan Gränser på Lesbos.

- Vi visste hela tiden att att barnen måste bort, men det sades åt oss att det inte var möjligt. Sen kom branden och inom 48 timmar evakuerades alla föräldralösa barn, berättar Caroline Willeman. Jag är lycklig över att barnen har evakuerats men jag är fruktansvärt arg för att det krävdes en katastrof av det här slaget för att det skulle ske.

Caroline Willeman påminner om att också barn som har föräldrar på flyktinglägret kan lida av svåra kroniska sjukdomar. Hon säger att de gamla problemen från nerbrunna flyktinglägret Moria nu har flyttat över till nya lägret i Kara Tepe.

“Några dussin föräldralösa barn kan finnas kvar på Lesbos”

Exakt var de 400 föräldralösa flyktingbarnen från Lesbos nu befinner sig just nu vet Caroline Willeman inte. De har skeppats över till det grekiska fastlandet och inkvarterats på olika härbärgen

- Där väntar de på att bli placerade i olika länder - det vill säga de som kommer att placeras.

- Några dussin föräldralösa barn kan finnas kvar på Lesbos men de är lyckligtvis placerade på annat håll än i det nya flyktinglägret i Kara Tepe, avslutar Caroline Willeman på den grekiska ön Lesbos.

I dag har EU-ledarna samlats till toppmöte i Bryssel. Flyktingorganisationerna hälsar de europeiska ledarna att mottagningscentret på den grekiska ön Lesbos borde läggas ner och att flyktingarna ska fördelas över hela Europa.