Hoppa till huvudinnehåll

Paret Kronehag överlåter fastigheten Björkholm och semesterbyn till Åbolands skärgårdsstiftelse

Hamnen på Björkholm
Arkivbild. Semesterbyn i Björkholm har välkomnat gäster i flera års tid. Hamnen på Björkholm Bild: Yle/Fredrik Häggman björkholm,Björkholm (ö i Finland, Egentliga Finland, Åboland, lat 60,18, long 22,25)

Gulli och Kurt Kronehag har donerat fastigheten Björkholm och semesterbyn i södra Pargas till Åbolands skärgårdsstiftelse. Paret drev verksamheten i semesterbyn i flera år innan de gick i pension.

Gåvobreven undertecknades den 1 oktober. Paret donerar hela fastigheten Björkholm, samt de byggnader som tillhör semesterbyn. Fastigheten är på 22 hektar. Undantaget är parets egnahemshus och tillhörande gårdsbyggnader.

Kronehags efterskänker också ett lån på 100 000 euro, som gavs till Skärgårdsstiftelsen för byggandet av ett nytt bostadshus på ön.

Gulli och Kurt Kronehag driver stugby på björkholm
Arkivbild. Gulli och Kurt Kronehag. Gulli och Kurt Kronehag driver stugby på björkholm Bild: Yle/Johanna Ventus stugby i björkholm

Skärgårdsstiftelsen har arrenderat semesterbyn sedan 2018 till företagarparet Johanna Yliportimo och Matthijs Admiraal. De hyr också det nya bostadshuset sedan 2019.

Skärgårdsstiftelsen äger sedan tidigare Brännskär i Nagu och köpte också tidigare i år Rosala småskola som inom kort kan välkomna en ny barnfamilj.

Åbolands skärgårdsstiftelse jobbar för en levande skärgård genom att främja och stödja möjligheterna för fast boende i och inflyttning till skärgården.

Läs också