Hoppa till huvudinnehåll

Tre veckor sedan flyktinglägret på Lesbos brann ner – de 11 barn som har lovats asyl i Finland är fortfarande kvar i Grekland

Flyktingar som hämtar vatten nära lägret i Kara Tepe.
Det fanns närmare 10 000 flyktingar i det ökända Moria-lägret när det brann ner för tre veckor sen. Nu är flyktingarna inhysta i ett nytt läger i Kara Tepe några kilometer från det gamla lägret. Flyktingar som hämtar vatten nära lägret i Kara Tepe. Bild: AFP / Lehtikuva Lesbos,flyktingar,Kara Tepe

I dag samlas EU-ledarna till toppmöte i Bryssel. Lesbos lär inte finnas på agendan, men flyktingorganisationerna hälsar de europeiska regeringscheferna att mottagningscentret på den grekiska ön borde läggas ner och att flyktingarna ska fördelas över hela Europa.

Finland har alltså lovat ta emot elva minderåriga från flyktinglägret på Lesbos. De här barnen ska ingå i de 175 asylsökande som regeringen under våren lovade att vi ska ta emot från Medelhavsområdet.

Det fanns närmare 10 000 flyktingar i det ökända Moria-lägret på den grekiska ön Lesbos när det brann ner för tre veckor sen.

Nu är flyktingarna inhysta i ett nytt läger i Kara Tepe som ligger bara några kilometer från det gamla lägret.

“När det är bråttom är det finländska systemet för byråkratiskt och långsamt”

Katja Mannerström är chef för samhällsrelationer på Finlands Flyktinghjälp
Grekerna har stora utmaningar på Lesbos, men också det finska systemet sätter käppar i hjulet, konstaterar Katja Mannerström som är chef för samhällsrelationer på Finlands Flyktinghjälp. Katja Mannerström är chef för samhällsrelationer på Finlands Flyktinghjälp Bild: Finlands Flyktinghjälp / Laura Karlin Flyktingorganisationer

Coronaviruset härjar i flyktinglägret samtidigt som många människor har omplacerats snabbt. På Inrikesministeriet säger man att det är svårt för de grekiska myndigheterna att hitta de föräldralösa barnen bland över 10 000 flyktingar.

Grekerna har alltså stora utmaningar på Lesbos, men också det finska systemet sätter käppar i hjulet, konstaterar Katja Mannerström som är chef för samhällsrelationer på Finlands Flyktinghjälp.

– Också den process som Finland vill att vi följer har tagit länge. När det är bråttom så är vårt system för byråkratiskt och långsamt.

Är det vårt fel eller grekernas fel att det inte går fortare?

– Situationen är kaotisk. Jag säger att det är Europas fel. Sannolikheten för att flyktingarna på Lesbos evakueras beror väldigt mycket på vad EU gör. Atens gator är redan nu fulla av flyktingar och det finns inte bostäder på fastlandet för alla de här människorna.

“Det som gör mig mest upprörd är att vi har bett i månader och år om att barnen ska evakueras”

Caroline Willeman är fältkommunikatör på grekiska ön Lesbos för Läkare Utan Gränser
Det finns barn som har levt ensamma i små sommartält - och vi har bett i månader och år om om att de här barnen ska evakueras, berättar fältkommunikatören Caroline Willeman från Läkare Utan Gränser. Barnen måste bort härifrån så fort som möjligt. Caroline Willeman är fältkommunikatör på grekiska ön Lesbos för Läkare Utan Gränser Bild: Läkare Utan Gränser / Caroline Willeman Läkare utan gränser

Flyktingarna på Lesbos är totalt omkring 14 000 och tillsammans med dem har Lesbos en befolkning på ungefär 100 000 invånare. Själva ön är bara aningen större än fasta Åland - det vill säga det finns mycket människor på ett litet område.

Fältkommunikatören Caroline Willeman från Läkare Utan Gränser har jobbat på Lesbos i flera år och hon säger att det nya lägret i Kara Tepe inte är bättre än det gamla.

– Det som gör mig mest upprörd är att det finns barn som har levt ensamma i små sommartält – och vi har bett i månader och år om att de här barnen ska evakueras, säger Caroline Willeman. Också för barn som är där med en vårdnadshavare är Moria en totalt oacceptabel plats för ett barn att leva på. Barnen måste bort därifrån så fort som möjligt.

Efter att Moria brann ner blev omkring 12 000 flyktingar hemlösa och de har nu omplacerats i snabb takt i Kara Tepe.

“EU-ledarna borde komma överens om att stänga lägret”

Angela Merkel, Emmanuel Macron, Stefan Löfven och Sanna Marin samtalar i samband med Europeiska rådets möte i Bryssel den 18 juli 2020.
I dag möts EU-ledarna till toppmöte i Bryssel. Flyktingorganisationerna hälsar att mottagningscentret på den grekiska ön Lesbos borde läggas ner och att flyktingarna ska fördelas över hela Europa. Angela Merkel, Emmanuel Macron, Stefan Löfven och Sanna Marin samtalar i samband med Europeiska rådets möte i Bryssel den 18 juli 2020. Angela Merkel,Emmanuel Macron,Stefan Löfven,Sanna Marin

Det är inte ovanligt att det tar tid att fatta beslut i flyktingfrågor, men den humanitära situationen är nu kritisk och det behövs snabba beslut.

Finlands flyktinghjälp vill att EU stänger mottagningscentret på Lesbos, säger Katja Mannerström på Finlands Flyktinghjälp.

– Situationen har varit väldigt svår länge och de lokala grekerna har blivit våldsamma både mot flyktingarna och hjälporganisationerna. Det har till exempel kastats stenar på flyktingarna, berättar Mannerström. Det behövs en lösning där EU tar ansvar för alla de här människorna, eftersom Grekland inte kan ta emot alla de här människorna på fastlandet.

Det nya lägerområdet i Kara Tepe på Lesbos har kapacitet för 8 000 asylsökande, men lägret är redan överfullt.

Hittills har bland annat Tyskland lovat ta emot 1 500 flyktingar, och Frankrike har lovat ta emot 500 minderåriga. Finlands andel är 11 minderåriga asylsökande från Lesbos.