Hoppa till huvudinnehåll

Använd hästkastanjer som tvättmedel – de är fulla av saponiner

Hästkastanjen växer i parker och trädgårdar. De blir stora och mäktiga träd som på hösten släpper ifrån sig taggiga gröna frukter med en len brun nöt inuti. Kastanjerna är inte bara trevliga att plocka, de är dessutom användbara – som tvättmedel.

Hästkastanj
Hästkastanj Hästkastanj Bild: Yle/Alexandra de Paoli Strömsö,Alexandra De Paoli,Hästkastanj

Passar speciellt bra för ylle och siden

I kastanjerna finns rikliga mängder saponiner, ett slags naturligt tvålämne som kan användas för att tvätta rent textilier.

Fördelen med att använda saponiner istället för vanligt tvättmedel är att det är skonsamt för textilfibrerna så att kläder, lakan och handdukar håller längre.

Särskilt känsliga tyger som ylle och siden mår extra bra av att tvättas med saponiner.

Hästkastanj
Hästkastanj Bild: Yle/Alexandra de Paoli Strömsö

Gör så här:

 1. Plocka in hästkastanjer på hösten när de fallit ned ur träden.
 2. Dela dem i fyra delar och torka dem på ett torrt och varmt ställe som köket eller bastun. När de är torra kan de förvaras i en papperspåse eller burk.
 3. När du ska tvätta, lägg 12 kastanjeklyftor i en burk med 2 dl kallt vatten. Ställ burken i kylskåpet och låt kastanjerna dra i några timmar. Testa att skaka burken, kommer det bubblor är tvättmedlet klart.
 4. Ta 1 dl kastanjevatten i tvättmedelsfacket och tvätta som vanligt. Resten kan du spara i kylskåpet till en annan dag, det håller i ungefär en vecka. Själva kastanjerna låter du ligga kvar i burken och när de är förbrukade kan de gå i komposten.
 5. Hästkastanj
  Hästkastanj Bild: Yle/Monica Storm Strömsö,Hästkastanj

  Tillsätt bikarbonat vid vittvätt

  Hästkastanjtvättmedlet passar bra till vardagstvätt, fintvätt och sådant som man tvättar ofta, som träningskläder. Sköljmedel behövs inte eftersom kastanjerna gör tvätten mjuk och lämnar kvar en doft av rent tyg.

  Till vittvätt kan man förstärka effekten genom att lägga 2 msk bikarbonat i en tvättmedelskula i tvättmaskinen.

  Solljuset bryter ner smutsen

  Ett bra tips är att hänga ut tvätten till tork om du har den möjligheten. Solljuset hjälper nämligen till att bryta ner molekylstrukturen i fläckar och kan helt bleka bort fläckar som blod, avföring, gurkmeja och tomat.

  Även om lakanen kanske inte torkar i solen på vintern blir de åtminstone extra rena och kan eftertorkas inomhus för att få bort den sista fukten.

  Man kan också förbehandla svåra fläckar med lite olivoljetvål eller galltvål innan de går i maskinen med kastanjevattnet.

  Tvätt på tork.
  Tvätt på tork. Bild: Yle/Strömsö Strömsö,Alexandra De Paoli,Kastanjesläktet

  Det är skillnad på kastanjer och hästkastanjer

  Hästkastanjer finns upp till zon 3 i Finland och zon 5 i Sverige. De kastanjer som säljs i mataffärerna till jul är äkta kastanjer, de är tänkta att äta och går inte att tvätta kläder med eftersom de är av en annan art och inte innehåller samma mängd saponiner som hästkastanjer.

  Hästkastanjtvättmedel kan jämföras med de asiatiska tvättnötter som säljs i ekobutiker, de har också ett högt saponininnehåll. Men det är egentligen synd att importera dyra nötter från Asien när vi har egna här i Finland, helt gratis.