Hoppa till huvudinnehåll

Belarus svarar på EU:s sanktioner – kallar hem diplomater och drar tillbaka ackrediteringar för journalister

Aleksandr Lukasjenko står i en talarstol och pekar framåt med ett finger. I bakgrunden ett stort fotografi på honom. Den 17 september 2020.
Varken EU:s eller USA:s sanktioner riktas direkt mot Aleksandr Lukasjenko. Aleksandr Lukasjenko står i en talarstol och pekar framåt med ett finger. I bakgrunden ett stort fotografi på honom. Den 17 september 2020. Bild: AFP / Lehtikuva Aljaksandr Lukašenka,Belarus

Belarus reagerar på sanktionerna som EU riktar mot landet genom att dra tillbaka tillstånd för utländska journalister, utfärda inreseförbud mot enskilda personer och kalla hem diplomater. Samtidigt har också USA infört sanktioner mot åtta belarusiska tjänstemän.

En dag har gått sedan EU beslöt att införa sanktioner mot kring 40 personer som misstänks för delaktighet i valfusk och våld mot demonstranter i Belarus.

Nu levererar Belarus regering svar på tal. Landet kallar hem sina ambassadörer från Polen och Litauen och har bett länderna att minska på antalet diplomater som är stationerade i Minsk.

Men såväl Polen som Litauen meddelar att de inte ämnar dra ner på personalen i sina ambassader i den belarusiska huvudstaden.

Samtidigt meddelar Belarus att landet drar tillbaka ackrediteringar som beviljats till utländska journalister. Journalisterna måste ansöka om nya tillstånd.

USA inför sanktioner mot åtta belarusier

På fredagen meddelade också USA att de inför sanktioner mot åtta belarusiska tjänstemän, däribland landets inrikesminister.

Sanktionerna riktas mot personer som anses vara ansvariga eller deltagit i att underminera demokratiska processer under och efter presidentvalet i Belarus.

– Det belarusiska folkets demokratiska försök att välja sina egna ledare och fredligt utnyttja sina rättigheter har bemötts med våld och förtryck av belarusiska tjänstemän, konstaterar USA:s finansminister Steven Mnuchin i ett pressmeddelande.

Varken EU:s eller USA:s nya sanktioner riktas direkt mot president Aleksandr Lukasjenko.

Källor: Reuters, AFP

Läs också