Hoppa till huvudinnehåll

Erik Riska: "Vårt lag passar Risto Dufva som hand i handske"

Erik Riska åker skridsko.
Erik Riska ser fram emot säsongsstarten och att snart få spela i den nya hemmahallen. Erik Riska åker skridsko. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press FM-ligan i ishockey,Vasa Sport,Erik Riska

Vasa Sport inleder säsongen på fredag kväll. Vi har en bra rollfördelning och spelare som är väldigt bra på det de gör, säger kapten Erik Riska.

Förra säsongen fick ett abrupt slut i mars. Corona finns fortfarande med i bilden men nu på fredag kör man igång igen. Sport inleder med en bortamatch mot Pelicans i Lahtis.

Har det kliat i fingrarna att få komma igång?

– Absolut. Det blev ju ett tvärstopp. Sport skulle ju inte ha spelat så länge ifjol, men ändå. Inte vet jag om man kan säga att jag har fjärilar i magen, men absolut en förväntan, säger Erik Riska.

Det här blir Risto Dufvas andra säsong som tränare för Vasa Sport. Riska tycker att årets lagbygge passar Dufva "som hand i handske".

– Det är ett sådant lag som han vill ha. Vi har en bra rollfördelning och spelare som är väldigt bra på det de gör.

Risto Dufva och Roope Talaja.
Risto Dufva inleder nu sin andra säsong som Sports tränare. Risto Dufva och Roope Talaja. Bild: Samppa Toivonen / All Over Press Risto Dufva,Roope Talaja

Så hur kommer Vasa Sports ishockey att se ut den här säsongen?

– Vi har möjlighet att spela både fin ishockey och grovjobbar-ishockey. Jag tror och hoppas att det är ett vinnande koncept.

Är ni mer sammansvetsade nu?

– Efter att restriktionerna lättade och vi fick börja träffas igen har vi varit på flera läger. Det har inte varit typiska läger, där man bor med en rumskompis på hotell. Vi har varit hela laget tillsammans i stora stugor och det är en helt annan sak när hela laget sitter tillsammans och ser på en enda tv. Man lär känna sin kedjekamrat på ett helt annat sätt, säger Riska.

Nyrenoverad hall som inte får fyllas

Sport har nu också en nyrenoverad och utbyggd hemmahall. Något som Riska tror att kommer att påverka positivt.

– Helt klart ger det en boost att få någonting fräscht och nytt. Senast i dag var jag i hallen, och den är jättefin.

Coronapandemin hänger alltjämt som ett mörkt moln över allt, även ishockeyn. Ligans ordförande Heikki Hiltunen säger till Yle att lagens ekonomi skulle klara högst ett par till fyra matcher inför tomma läktare.

Oroar du dig för att säsongen kanske måste avbrytas igen?

– Oroad är kanske fel ord, men klart man tänker på det. Oavsett yrke så är det en del av vardagen nu. Det är bara att anpassa sig så bra som möjligt och själv göra så gott man kan för att inte dra på sig smittan och göra läget värre, säger Riska.

Det står klart att arenorna och hallarna inte får fyllas till sin fulla kapacitet.

Att hallen på Kopparön i Vasa inte kan fyllas kommer förstås att märkas, inte bara ekonomiskt.

Det blir inte lika mycket tryck?

– Helt klart. Om inte coronan funnits, med ny ishall och överlag ett bra "go" i laget , så tror jag att vi kunde ha näst intill fullsatt hall. Men nu lever vi i dessa tider.

Skyfflar över pressen på Pelicans

Det är Pelicans som står för motståndet i öppningsmatchen i Lahtis. Riska förväntar sig hålligång.

– Det kanske ger dem en liten press, att starta på hemmaplan. Man vill ju så gärna öppna säsongen med en vinst. Kanske vi får gå in med lite mindre press, funderar Riska.

Läs också