Hoppa till huvudinnehåll

Inget toppjobb för Mikaela Ingberg i friidrottsförbundet – Tuomo Salonen valdes till ny träningschef

Tuomo Salonen står med armarna i kors.
Tuomo Salonen blir träningschef. Tuomo Salonen står med armarna i kors. Bild: Lehtikuva friidrott,Tuomo Salonen

Mikaela Ingberg blev inte den första kvinnliga träningschefen inom finländsk friidrott. Den tidigare spjutkastaren fick inte jobbet som i stället gick till Tuomo Salonen. Salonen har en bakgrund som medeldistanslöpare.

I somras meddelade Kari Niemi-Nikkola att han slutar som träningschef efter den här friidrottssäsongen och återgår till sin tjänst på undervisnings- och kulturministeriet.

En ersättare skulle utses och bland annat Mikaela Ingberg avslöjade för några veckor sedan att hon hade sökt jobbet.

Men valet föll inte på Ingberg, den nye träningschefen blir i stället Tuomo Salonen.

Salonen är jurist till utbildningen, har en bakgrund som medeldistanslöpare och har tagit flera FM-medaljer på 800 och 1500 meter. Salonen var flera gången lagkapten för Finland i landskampen mot Sverige.

– Det här är en intressant och utmanande uppgift. Jag har haft en tanke om att jobba inom toppidrotten och det här intresserade mig direkt, säger Salonen i ett pressmeddelande.

Salonen kommer att jobba nära Jarkko Finni som nyligen valdes till chef för träning och utbildning.

– Vi sökte en person som förstår och känner till idrottarens vardag och träning, internationell friidrott och har god kommunikationsförmåga. Tuomo passade bra in på den profilen, säger Finni.

Salonen, 31, inleder sitt arbete direkt och avtalet är på 2+2 år. Salonen ser positivt på finländsk friidrott när man går in i 2021 med inomhusmästerskap och OS i Tokyo.

– Vi har bredden, inte bara två-tre namn som kan gå till final i mästerskap och till och med ta medalj. Det kräver ändå att idrottaren och tränaren lyckas, säger Salonen.

Läs också