Hoppa till huvudinnehåll

Joel Blomqvist skakade av sig nervositeten i premiären – nu blickar han mot nästa ligamatch och NHL-draften: ”Viktigaste är att fortsätta träna och utvecklas varje dag”

Joel Blomqvist stoppar pucken med plockhandsken.
Joel Blomqvist räddade 17 skott i ligapremiären. Joel Blomqvist stoppar pucken med plockhandsken. Bild: All Over Press/Tomi Jokela ishockey,Joel Blomqvist,Oulun Kärpät

Det var nervöst att spela i ligapremiären medger Joel Blomqvist, men när han blev varm i kläderna ledde han Kärpät till seger. Blomqvist har tränat med Uleåborgslaget i några veckor och är aktuell även för spel i helgen.

Tanken var egentligen att Joel Blomqvist skulle spela för Hermes i Mestis den här säsongen, men då både Justus Annunen och Patrik Rybar är ur spel fick 18-åringen från Nykarleby chansen i Kärpäts ligapremiär mot HPK.

Ett dygn innan matchen fick Blomqvist han beskedet att han skulle spela, och i sin andra ligamatch från start släppte han in två puckar i första perioden men spikade sedan igen kassen då Kärpät vann med 4–2.

– Det var riktigt roligt att få spela. Jag var lite nervös i början och fick en tung start. Jag hade en stor vilja att lyckas och därifrån kom nervositeten. Det gällde ändå att ha ett kort minne och bara fokusera på nästa puck.

– Hela laget hade det också svårt i början men efter första perioden började vi spela bättre. Sedan tog vi kontroll över matchen, gjorde några mål och knep segern. Det var fint att ta första ligasegern, säger Blomqvist till Yle Sporten.

Kan få spela framför hemmapubliken

Blomqvist har varit i Uleåborg i ungefär tre veckor och tränat med Kärpät, och var på det sättet redo att spela ifall det skulle behövas.

– Det är alltid roligt att få vara med ligalaget och det är det jag strävar efter. Åtminstone hela den här veckan är jag ännu här, och jag har inte fått höra hur det blir sen. Det beror på i vilket skick de andra målvakterna är.

I och med att Blomqvist stannar kvar i Uleåborg hela den här veckan är han aktuell för spel igen på lördag då Kärpät möter KooKoo på hemmaplan.

Blomqvist har tidigare spelat drygt fem minuter ligahockey framför hemmapubliken då han hoppade in mot HIFK i en match förra säsongen.

– Det blir roligt att få vara med inför hemmapubliken, säger han.


Hur stor är skillnaden att träna med Kärpät jämfört med Hermes?

– Det är hårdare fart på ligalagets träningar och det är skickligare spelare. Alla situationer kommer snabbare. Skotten är ganska lika men farten är den största skillnaden. Det viktigaste är ändå att få speltid, säger Blomqvist.

Joel Blomqvist räddar ett skott mot HPK.
Joel Blomqvist gjorde sin andra ligastart på torsdagen. Joel Blomqvist räddar ett skott mot HPK. Bild: All Over Press/Tomi Jokela ishockey,Joel Blomqvist

På grund av coronasituationen spelas ligan just nu med en publikkapacitet på mellan 40 och 60 procent. I premiären mellan HPK och Kärpät satt drygt 2000 åskådare på läktarna.

– Det kändes nog som en riktig seriematch. Jämfört med en träningsmatch var det mer folk och mer känsla i spelet, säger Blomqvist.

Blomqvists målsättningar för den här säsongen är att spela så mycket som möjligt i Hermes och via det försöka vika sig en plats i Kärpäts ligalag. Han har också siktet inställt på en plats i Finlands trupp till junior-VM som avgörs vid årsskiftet.

Nästa vecka bjuder också på en stor höjdpunkt för Joel Blomqvist, nämligen NHL-draften. Den första rundan går av stapeln under natten till onsdag finländsk tid, och de resterande omgångarna hålls på onsdagskvällen.

I våras var det många NHL-klubbar som kontaktade Blomqvist men under sommarmånaderna har det varit lugnare. När draften nu närmar sig har klubbarna börjat visa intresse igen.

– Den här veckan har Ottawa och Carolina kontaktat mig. Visst är det roligt om det går bra i draften men det viktigaste är fortsätta träna och utvecklas varje dag. Målet är nog att bli vald i andra eller tredje rundan, säger Blomqvist.