Hoppa till huvudinnehåll

Lejonens säsongsstart spikad – klassiska EHT-turneringen i Helsingfors spelas med publik på läktarna

Lejonen jublar efter fullträff mot Ryssland.
Om en månad får Lejonen samlas på nytt. Lejonen jublar efter fullträff mot Ryssland. Bild: Matti Raivio / All Over Press Finlands herrlandslag i ishockey

Det blir spel för hockeylandslaget i november. Ishockeyförbundet bekräftar att den klassiska EHT-turneringen i Helsingfors avgörs som planerat – med undantagsregler på grund av coronaviruset.

Med fem veckor till planerat nedsläpp i säsongens första landslagsturnering i ishockey är det också bekräftat att det blir spel.

På fredagsmorgonen gick Ishockeyförbundet ut med beskedet att Euro Hockey Tour-säsongen startar i Helsingfors i början av november.

Precis som vanligt är det Ryssland, Tjeckien och Sverige som står för motståndet när Lejonen går in i säsongen.

– Det känns väldigt bra att A-landslaget får spela igen efter en lång paus. EHT-turneringen på hemmaplan är en årlig höjdpunkt och nu understryks betydelsen ännu mer, säger landslagets GM Jere Lehtinen på förbundets webbplats.

Lejonen har senast spelat en landskamp i februari. I mars satte coronaviruset stopp för idrotten och bland annat ställdes VM i Schweiz in.

4500 åskådare på Finlands matcher

På grund av coronaviruset kommer EHT-turneringen i november att arrangeras med specialtillstånd från myndigheterna.

Antalet åskådare i Helsingforsarenan kommer att vara begränsat. Ungefär 4500 personer kommer att få vara på plats i hallen under Finlands matcher enligt nuvarande bestämmelser.

Enligt Ishockeyförbundet kommer biljettförsäljningen att starta i slutet av oktober. Matcherna där Finland inte deltar kommer att spelas utan publik.

De utländska landslagen kommer att coronatestas i sitt hemland före avfärd och lagen reser till Finland med chartrade plan. Lagen testas på nytt vid ankomsten till Helsingfors.

Även Finlands lag kommer att testas före turneringsstarten.

Landslagen har strikta riktlinjer för hur de får röra sig under turneringen. Upplägget liknar exempelvis det som Jokerits motståndare använder sig av under KHL-matcherna i Helsingfors.

Programmet i EHT-turneringen:

5 november:
Ryssland–Finland (18.30)
Tjeckien–Sverige (spelas i Tjeckien)

7 november:
Sverige–Ryssland (13.30)
Finland–Tjeckien (17.30)

8 november:
Tjeckien–Ryssland (13.30)
Finland–Sverige (17.30)