Hoppa till huvudinnehåll

Micke Björklund vann svenska Robinson 2020 genom att vara snäll och att laga god mat – nu kan du testa hans kassavarisotto

En öppnad kokosnöt på en skärbräda
En öppnad kokosnöt på en skärbräda Bild: Carina Ahlskog/YLE kokos,matrecept,Strömsö

I 60 dagar levde den tidigare Strömsökocken Micke Björklund och de andra Robinson-deltagarna på bara kokos och kassava och lite ris och fisk om det var fest. Här återskapar han maten från Fiji, men på Strömsös strand tar han sig friheten att använda betydligt fler ingredienser.

Mickes kassavarisotto

En portion med kassavarisotto
En portion med kassavarisotto Bild: Carina Ahlskog/YLE Risotto,recept,Strömsö

Ingredienser, 4 portioner:

  • 2 dl avorioris
  • 1 dl kokosbitar
  • ½ dl hackad gul lök
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • kokosmjölken ur en kokosnöt, ca 1 dl (en del nötter kan vara torra och då kan du istället använda köpt kokosmjölk)
  • 1 dl vitt vin
  • 5 msk smör
  • 2 msk vinäger
  • 2 dl riven parmesanost
  • 1 dl skalad kassava i bitar, som kokas 20 minuter
  • 1 dl skuren persilja
  • olika sorters krasse (går att lämna bort)
  • salt
  • svartpeppar från kvarn
Cassava på en bricka i ett kök
Cassava på en bricka i ett kök Bild: Carina Ahlskog/YLE maniok,Strömsö,matrecept

Gör så här:

  1. Fräs riset, kokosbitarna och den hackade löken i en kastrull utan att blandningen får färg.
  2. Slå på hälften av buljongen och tillsätt vinet. Koka tills riset är klart
  3. Späd på med resten av buljongen och kokosmjölken. Tillsätt smör, vinäger och parmesan tills en len och krämig konsistens uppnås.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Tillsätt den kokta kassavan och persiljan. Servera!
En portion med kassavarisotto
En portion med kassavarisotto Bild: Carina Ahlskog/YLE maniok,Risotto,Strömsö,recept,matrecept