Hoppa till huvudinnehåll

Micke Björklund vann svenska Robinson 2020 genom att vara snäll och att laga god mat – nu kan du testa hans kassavarisotto

En öppnad kokosnöt på en skärbräda
En öppnad kokosnöt på en skärbräda Bild: Carina Ahlskog/YLE kokos,matrecept,Strömsö

I 60 dagar levde den tidigare Strömsökocken Micke Björklund och de andra Robinson-deltagarna på bara kokos och kassava och lite ris och fisk om det var fest. Här återskapar han maten från Fiji, men på Strömsös strand tar han sig friheten att använda betydligt fler ingredienser.

Mickes kassavarisotto

En portion med kassavarisotto
En portion med kassavarisotto Bild: Carina Ahlskog/YLE Risotto,recept,Strömsö

Ingredienser, 4 portioner:

  • 2 dl avorioris
  • 1 dl kokosbitar
  • ½ dl hackad gul lök
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • kokosmjölken ur en kokosnöt, ca 1 dl (en del nötter kan vara torra och då kan du istället använda köpt kokosmjölk)
  • 1 dl vitt vin
  • 5 msk smör
  • 2 msk vinäger
  • 2 dl riven parmesanost
  • 1 dl skalad kassava i bitar, som kokas 20 minuter
  • 1 dl skuren persilja
  • olika sorters krasse (går att lämna bort)
  • salt
  • svartpeppar från kvarn
Cassava på en bricka i ett kök
Cassava på en bricka i ett kök Bild: Carina Ahlskog/YLE maniok,Strömsö,matrecept

Gör så här:

  1. Fräs riset, kokosbitarna och den hackade löken i en kastrull utan att blandningen får färg.
  2. Slå på hälften av buljongen och tillsätt vinet. Koka tills riset är klart
  3. Späd på med resten av buljongen och kokosmjölken. Tillsätt smör, vinäger och parmesan tills en len och krämig konsistens uppnås.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Tillsätt den kokta kassavan och persiljan. Servera!
En portion med kassavarisotto
En portion med kassavarisotto Bild: Carina Ahlskog/YLE maniok,Risotto,Strömsö,recept,matrecept

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Nicke Aldén sitter på farstun framför ett rött hus och ler mot kameran.

    Nicke Aldén

    Programledare

    Programledare för Strömsö och Egenland. Kontakt: niklas.alden@yle.fi

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

    Lena Gillberg

    Trädgårdsexpert
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö