Hoppa till huvudinnehåll

Elva nya coronasmittade i Vasa sjukvårdsdistrikt – alla utom en är studerande

Nyrenoverade VAMK.
Nu har också studerande vid Vasa yrkeshögskola smittats av covid-19. Nyrenoverade VAMK. Bild: Yle/Kati Enkvist. vamk

Elva nya coronafall konstaterades i Vasa sjukvårdsdistrikt på lördagen. Alla utom en av de elva smittade är studerande.

De smittade studerar vid Vasa universitet och Vasa yrkeshögskola VAMK. En av de smittade är en person som inte är studerande men har vistats på nattklubben Fontana, säger Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta.

Lördagens nya coronafall hör ihop med studentfester som ordnades den 23 - 26 september, och Kaukoranta förväntar sig att fler fall från samma fester dyker upp under söndagen och början av nästa vecka.

- Inte bara personer som deltagit i festerna utan också sekundärfall från de infekterade.

Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta.
Det kommer att komma ännu fler coronafall med ursprung i de studentfester som hållits, säger ledande överläkare Heikki Kaukoranta. Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta. Bild: Yle/Joni Kyheröinen läkare,vasa

Vad vill du säga till studerandena i det här läget?

- Kort och gott: stanna hemma.

Vasa yrkeshögskola övergår till distansundervisning

Vasa yrkeshögskola meddelar att tre av högskolans studerande är smittade och att man omedelbart övergår till distansundervisning. Det enda undantaget är laboratorieundervisning och arbetsverkstäder.

Munskydd rekommenderas starkt på campusområdet.

Enligt högskolan mår de smittade bra och befinner sig hemma. De får hjälp vid behov av både hälsomyndigheterna och högskolan.

Öppna Instagram-inlägget

Vasa sjukvårdsdistrikt meddelar att antalet bekräftade coronavirusfall i Vasa sjukvårdsdistrikt nu är uppe i 134.

På fredagen togs 327 coronaprov i Vasa sjukvårdsdistrikt. Det totala antalet tagna prov hittills är 13517.

Har rört sig på nattklubb, restauranger och gym

Enligt Heikki Kaukoranta har de smittade personerna isolerats i sina hem.

De coronasmittade personerna har rört sig på nattklubben Fontana 23.9, 25.9 och 26.9, restaurang Ernst Salonger 26.9 klockan 19-20, Subway på Vasaesplanaden 26.9 klockan 03-05, Wasa Sports Club 28.9 klockan 11-12 och Fennia-arenan i Vasa 28.9 klockan 17-20.

Hälsomyndigheterna kontaktar de personer som har exponerats för smitta och de försätts i karantän.

De som befunnit sig på ovannämnda ställen under samma tidpunkt uppmanas ta kontakt med den egna hälsocentralen om de får symptom på luftvägsinfektion inom en och en halv vecka.

Gerby hälsostation stängs

På lördagskvällen meddelade Kaukoranta i ett pressmeddelande att Gerby hälsovårdsstation kommer att vara stängd från och med måndagen. Personalen från Gerby behövs som extra resurser för att hjälpa till att ringa till dem som är smittade samt personer som varit i närheten av dessa. De kommer också hjälpa till att fatta beslut om karantän.

Elva nya coronafall också i Södra Österbotten

Också i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt har elva nya coronafall konstaterats sedan fredagen. Åtta av fallen hör ihop med en smittkedja från Ylläs.

- En del av de smittade är sådana som själva besökt Ylläs och en del är deras närkontakter. Alla har redan befunnit sig i karantän, säger infektionsläkaren Elina Kärnä till Yle Pohjanmaa.

I de tre återstående nya fallen har personerna smittats utanför Södra Österbotten.

Arbetet med att spåra dem som exponerats för smitta pågår hela veckoslutet.

Artikeln uppdaterad lördagen den 3.10 klockan 15.58 med uppgifter om var de smittade personerna rört sig i Vasa och klockan 16.25 med fler kommentarer av Heikki Kaukoranta.

Artikeln uppdaterad söndagen den 4.10 klockan 10.19 med att Gerby hälsostation stängs och med mer information om läget vid Vasa yrkeshögskola.