Hoppa till huvudinnehåll

Krogarna i norr ska be kunderna om personuppgifter - restaurangbranschen tvekar

Kittilän Levin luminen eturinne aurinkoisena päivänä. Rinteessä ei ole yhtäkään laskijaa.
Levi öppnade säsongen på fredagen. Kittilän Levin luminen eturinne aurinkoisena päivänä. Rinteessä ei ole yhtäkään laskijaa. Bild: Annu Passoja / Yle Lappland,turism,skidcentra,Levi,vinterturism,skidbackar,Kittilä

Restaurangbranschen känner sig tveksam inför de nordliga sjukvårdsdistriktens uppmaning att ta personuppgifter av alla restaurangbesökare. Restaurang- och inkvarteringsbranschens intresseförbund MaRa undrar hur man ska bete sig om en kund vägrar ge sina uppgifter.

- Ska vi då kasta ut kunden, och vägra honom eller henne inträde, undrar, Timo Lappi, verkställande direktör för MaRa.

Lappi säger att det är besvärligt för krogägarna i norr att belastas med ytterligare påbud.

- Branschen är redan hårt trängd, säger han. Det verkar mycket arbetsdrygt att upprätta ett register på kunderna, då restaurangerna redan nu kämpar med ekonomiska problem.

Timo Lappi i kostym i en restaurang.
Timo Lappi är vd för MaRa Timo Lappi i kostym i en restaurang. Bild: Jarkko Riikonen / Yle verkställande direktör

Bättre än nya restriktioner

Lappi medger ändå att insamlandet av personuppgifter ändå är bättre än nya stränga restriktioner.

- Klart att det är bättre om vi med sådana här operativa lösningar kan fortsätta att hålla restaurangerna öppna.

Det var i går som sjukvårdsdistrikten i Lappland och sydvästra Lappland kom med uppmaningen till restaurangerna i regionen att samla in uppgifter av kunderna, så att de kan spåras i händelse av ett coronautbrott. Uppmaningen gick också till alla som arrangerar kvällsevenemang.

Lappi skulle föredra att coronablinkern skulle laddas ner aktivare än nu är fallet. Då skulle restaurangerna slippa samla in uppgifter på kunderna, säger han.

Coronakluster på Ylläs

Det är ett omfattande coronautbrott som började på Ylläs som fick de lappländska sjukvårdsdistrikten att kräva hårdare tag av restaurangbranschen.

ruskamatkailijoita terassilla Äkäslompolossa
Ett stort coronautbrott fick sin början på Ylläs i september ruskamatkailijoita terassilla Äkäslompolossa Bild: Annu Passoja / Yle turism,Ylläs

50 fall av coronasmitta har konstaterats på olika håll i landet - samtliga med ursprung på Ylläs. Enligt överläkaren Markku Broas på Lapplands sjukvårdsdistrikt var Ylläs smittokedja en av de mest omfattande under epidemin så här långt.

Enligt Broas påminner läget om det i våras. Då spred sig smittokedjor från skidorterna i norr söderut med resenärerna.

- Redan i våras var de lappländska turistföretagarna samarbetsvilliga. Nu har vi kommit överens att vidta mått och steg redan innan säsongen kommer igång på allvar, säger Broas.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas
Markku Broas oroad för nya smittokedjor Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas Bild: Perttu Ruokangas / Yle porträtt

Skidsäsongen har inletts på sina håll i Lappland. På fredagen öppnades backarna i bland annat Levi i Kittilä.

Artikeln uppdaterades klockan 15.55 med överläkaren Markku Broas kommentar.