Hoppa till huvudinnehåll

USA-kännaren Mika Aaltola: Förringandet av coronapandemin blir Trumps fall i valet

Porträtt på Mika Aaltola i kostym.
Direktören för Utrikespolitiska institutet, Mika Aaltola. Porträtt på Mika Aaltola i kostym. Bild: Lehtikuva Mika Aaltola

Forskaren vid Utrikespolitiska institutet, direktör Mika Aaltola, konstaterar att USA:s president Donald Trump gjorde ett stort misstag då han tonade ner coronapandemin. Det kommer sannolikt att leda till att han förlorar presidentvalet - i synnerhet nu då han själv insjuknat i covid-19.

Aaltola intervjuades i Yles program Morgonettan på lördag morgon. På frågan varför Trump valde att förringa viruset sade Aaltola att pandemin kom helt i fel tidpunkt för honom själv.

- Han lyssnade inte på sina rådgivare utan följde enbart sina egna instinkter och det var en grov felbedömning.

Nu är i synnerhet de republikanska delstaterna illa ute vad beträffar coronan, och det kommer att synas i valresultatet, säger Aaltola.

- Det är sannolikt att det här blir Trumps nederlag, demokraternas Joe Biden vinner valet med 80 procents sannolikhet.

Kampanjmötena coronaslungor?

Trumps strategi nu, när han själv insjuknat i covid-10, kommer att vara att på alla sätt visa att han har kontroll över situationen. Hur han lyckas är svårt att säga.

- Det mest graverande är ändå att Trumps stora, spektakulära kampanjmöten kan visa sig vara veritabla coronaslungor, där många människor utsatts för smitta, och kanske dragit på sig covid-19.

Det har struntats i säkerhetsavstånd och munskydd på republikanernas möten, medan demokraterna verkar ha tagit krisen på allvar, säger Aaltola.

- Det märks nu i att det verkar finnas färre fall av smitta i demokraternas läger.

Aaltola tror inte att Trumps smitta är "fake news" - ett påhitt - trots att det ligger nära till hands att tro det.

- Han skulle snabbt bli påkommen med att försöka vinna poäng med att ljuga om en sådan här sak.

Valet kan svårligen annulleras

Presidentvalet kan knappast annulleras i det här skedet, säger Aaltola. Om ingen ny president kan utses om en månad blir representanthusets ordförande, demokraten Nancy Pelosi, interimistisk president för USA.

USA är försvagat och präglat av svåra inre motsättningar. Det syntes tydligt i den kaosartade duell som presidentkandidaterna höll tidigare i veckan.

- Det var en sorglig tillställning och ett tydligt tecken på polariseringen inom USA. De borde ha behandlat varandra med respekt och normal artighet. Nu visade duellen att motsättningarna inom landet är enorma, säger Aaltola.

USA försvagat i omvärldens ögon

Det faktum att den sittande presidenten har insjuknat i covid-19 och är intagen på sjukhus, och motkandidaten Joe Biden också är en gammal man ökar inte förtroendet för USA i omvärlden, menar Aaltola.

- USA:s konkurrenter i världen kan dra nytta av den här situationen. Bland annat i fråga om kärnvapen kan det finnas de som vill få in en kil och rubba världsordningen, som Ryssland och Kina. De granskar nog USA extra noga just nu.

Aaltola fick frågan hur Joe Biden borde agera nu, med Trump på sjukbädden.

- Biden bör visa medkänsla och korrekthet, och ställa sig över motsättningarna. Den taktiken kommer Biden säkerligen att använda, det vill säga försöka bli en landsfader som för landet genom krisen, tror Aaltola.