Hoppa till huvudinnehåll

Försvarsminister Antti Kaikkonen till Lännen Media: Finländska trupperna i Afghanistan kan hemförlovas redan nästa vår

Soldat och pojke står bredvid varande.
Finländsk fredsbevarare i Mazar-i-Sharif i Afghanistan år 2013. Soldat och pojke står bredvid varande. Bild: Lehtikuva International Security Assistance Force

Finland har deltagit i krishanteringen i Afghanistan från början av 2000-talet. Enligt Kaikkonen kunde Finland i framtiden medverka i krishanteringsuppdrag i Afrika.

Truppen på 60 finländska soldater i Afghanistan kan hemförlovas nästa år, eftersom det är möjligt att den Natoledda operationen avslutas då för finländarnas del, säger Centerns försvarsminister Antti Kaikkonen i en intervju för Lännen Media.

– Här finns en del frågetecken, eftersom fredsförhandlingarna fortfarande kräver arbete. Jag skulle fortfarande inte säga att situationen på området är stabil, men planer på hemförlovning finns, säger Kaikkonen.

Ännu i juli hette det att inga planer på hemförlovning fanns inom den närmaste framtiden för de finländska truppernas del, som fick förstärkning år 2018. Vid den tiden ansåg Kaikkonen att läget beror på utvecklingen i landet, som han då ansåg att inte hade förbättrats.

Nu uppger han att orsaken till att trupperna skickas hem är att den internationella operationens mandat i Afghanistan håller på att löpa ut.

Enligt Kaikkonen kunde Finland i framtiden stärka sitt deltagande i krishanteringsuppdrag på den afrikanska kontinenten.

Finland har deltagit i krishantering i Afghanistan från början av 2000-talet – först inom multinationella styrkan ISAF, som lades ner år 2014, och därefter i Nato-insatsen Resolute support, med fokus på att handleda lokala myndigheter.

Källa: Lännen Media, Yle Uutiset