Hoppa till huvudinnehåll

Hemestrande finländare ledde till rekordsommar i Fiskars

Besökare läser en informationsskylt i Fiskars bruk.
I mitten av juli fylldes Fiskars av besökare varje dag. Besökare läser en informationsskylt i Fiskars bruk. Bild: Petteri Bülow / Yle Fiskars, Raseborg,inrikesturism,turism

De inhemska turisterna hittade till Fiskars under sommaren. Fler besökare än tidigare besökte bruket. Både Fiskars museum och lokala företagare är väldigt nöjda med sommarsäsongen.

Kari Selkälä, fastighetsdirektör för Fiskarsbolaget, säger att det efter en tyst vår var väldigt livligt i bruket under högsäsongen.

- Från midsommar fram till första veckan i augusti var parkeringsplatserna överfulla från måndag till söndag och restaurangplatserna räckte inte till för alla. Hotellen slog alla rekord.

Besökarantalet under juni-augusti ökade med mellan tio och tjugo procent jämfört med samma period tidigare år, uppger Selkälä.

Under år 2019, som var ett rekordår, besökte 230 000 personer Fiskars bruk. Selkälä uppskattar att siffran för hela året i år kan landa på kring 200 000 besökare.

Besökare går omkring i Fiskars bruk.
Den unika miljön lockar besökare. Många terrängcyklister rör sig på terrängcykelbanorna i Fiskars. Besökare går omkring i Fiskars bruk. Bild: Petteri Bülow / Yle Fiskars, Raseborg,inrikesturism,turism

Enligt Selkälä var 99 procent av besökarna inhemska och majoriteten av dem kom från huvudstadsregionen. Men många besökare från annat håll i Finland hittade också till Fiskars under sommaren.

Turismenkäter visar att det främst är den unika miljön som lockat besökare, medan färre än tidigare har besökt utställningar.

Fler hittade till Fiskars museum

Utställningarna på Fiskars museum har i alla fall lockat fler besökare än tidigare.

Efter att ha varit stängt i två och en halv månad öppnade Fiskars museum dörrarna för enskilda besökare i juni. Med facit på hand hade museet fler besökare under sommaren än under hela fjolåret, berättar museichef Emi Ingo.

- Vi har faktiskt redan kommit upp till 8 000 besökare och då har vi några månader kvar på det här året. Jämför man med fram till slutet av augusti i fjol så har vi haft ungefär åtta procent mer besökare.

- Vi är jättenöjda, det har inte på 10-15 år varit så många besökare på museet som i år.

Ett gammalt gult stenhus till vänster och ett gammalt lågt rött trähus till höger.
Fiskars museum har under sommaren utställningar i flera byggnader. Den gula byggnaden är huvudbyggnaden, det röda huset hör också till museet. I anslutningen till museet finns också ett kafé som har haft öppet under sommaren och under höstveckoslut. Ett gammalt gult stenhus till vänster och ett gammalt lågt rött trähus till höger. Bild: Helena Rosenblad / Yle Västnyland,Raseborg,Fiskars, Raseborg,fiskars museum

Emi Ingo säger att det relativt korta avståndet till huvudstadsregionen i kombination med att många lät bli att åka utomlands gynnade Fiskars.

- Jag tror att det överlag var betydligt mer besökare i Fiskars och det syntes också helt tydligt på museet.

Största delen av besökarna bor inom en två timmars radie från Fiskars, bedömer Ingo.

De som besöker Fiskars museum är intresserade av att veta mera om brukets historia och vill veta mera om hur verksamheten såg ut på den gamla bruksorten.

Museet har inte den här sommaren haft några guidade turer inomhus. De har inte heller tagit emot gruppbokningar. Däremot ordnade de guidade turer utomhus som kallas bruksfolkets berättelser.

- Där slog vi också rekord, vi hade 40 procent mer deltagare på guidningarna i år än tidigare år.

Emi Ingo berättar att de var noggrannare med hur många människor som kunde vara med på guidningarna.

En kvinna med långt hår framför ett berg.
Museichef Emi Ingo är glad över att besökarna hittat till Fiskars museum och hoppas att de fortsätter komma också under lågsäsong. En kvinna med långt hår framför ett berg. Bild: Helena Rosenblad / Yle Västnyland,Raseborg,Fiskars, Raseborg,emi ingo museichef

Inomhus var det en strid ström besökare. Avsaknaden av grupper gjorde att det var enklare att hålla säkerhetsavstånd. Besökarna uppmanades att hålla avstånd och tvätta händerna.

På sommaren har Fiskars museum flera utställningar i olika byggnader och det ledde till att besökarna kunde gå runt i flera byggnader i stället för att trängas i huvudbyggnaden då besökarantalet var som störst i juli.

- Det gick nog i slutändan ganska bra. Och kanske just i och med att vi inte tog emot grupper på det sättet så blev det inte heller någon grym rusning.

Museichef Emi Ingo hoppas också att besökarna hittar till Fiskars museum under hösten och att julsäsongen med julutställning och verkstäder kan genomföras som planerat.

Destilleriet i Fiskars har haft sin bästa säsong någonsin

Destilleriet Ägräs, som har specialiserat sig på gin och akvavit, har gått på förlust sedan starten 2016 och grundarna har sedan slutet av fjolåret letat efter potentiella köpare.

Destilleriet fick sin köpare, som i slutet av sommaren också köpte det lokala bryggeriet och vineriet i Fiskars.

Ironiskt nog har den gångna sommaren varit den bästa någonsin för den lilla spritfabriken som också har en liten bar med ett så kallat skänkrum.

En tom uteservering vid en fabrikshall. Höst.
Destilleriet finns i den gamla knivfabriken, vägg i vägg med vineriet och bryggeriet. En tom uteservering vid en fabrikshall. Höst. Bild: Yle / Tiina Grönroos fabrik,Destilleri,uteservering,Raseborg,Fiskars, Raseborg,Västnyland,ägräs

Under våren, när coronarestriktioner stängde alla barer och restauranger, hittade man tillsammans med några andra lokala företag på en del nya koncept som gjorde att sommaren täckte vårens förluster, berättar en destilleriets grundare och forna ägare Susanna Kankare.

- Vi har erbjudit ett nytt paket med lokal mat från Fiskars. Vi har också fortsatt med våra guidningar, provsmakningar och upplevelser. Baren har också hållit öppet under sommaren. Det har varit en ytterst bra sommar, säger Susanna Kankare.

Hemestrandet, det vill säga att finländarna turistar och går på restaurang på hemmaplan, har fortsatt också under hösten.

- I år har vi skördat frukterna av den uppmärksamhet som vi fått i i både nationella och internationella medier. Flera av våra besökare har sagt att de läst om oss i någon tidning, konstaterar Susanna Kankare.

En kvinna med kort hår, glasögon och gul rock. Står framför en stor silverpil (ett träd).
Susanna Kankare letar efter nya utmaningar nu när destilleriet är sålt. En kvinna med kort hår, glasögon och gul rock. Står framför en stor silverpil (ett träd). Bild: Yle / Tiina Grönroos Destilleri,Raseborg,Fiskars, Raseborg,Västnyland,företag,företagare,företagsamhet,ägräs distellery

Destilleriet drivs nu av nya krafter.

- Visst känns det lite vemodigt när man har varit med om att bygga upp företaget från grunden. Jag har dessutom fått jobba med ett bra gäng. Men nu är destilleriet sålt och det är dags att hitta nya utmaningar, säger Susanna Kankare.

Fermenteriet har fullt upp

En som under våren sålde sina produkter i destilleriets lokaler är Chia Näsman som driver ett fermenteri i Fiskars. Varorna levererades till lokalen och där hämtade lokalbefolkningen sina paket med lokal mat och råvaror utan att träffa försäljaren.

Näsman har varit företagare i Fiskars bruk i ett drygt år. Hon kan inte jämföra med tidigare somrar, men säger att det var väldigt mycket människor i bruket under juli månad.

- Man har ju märkt att byn har varit full med folk. Det har till och med på sommarmåndagar varit lika mycket folk som på antikmarknaden som oftast är det största evenemanget i byn, fast i år var det ju ingen antikmarknad.

Kvinna klädd i blått, i bakgrunden ett vattendrag.
Chia Näsman har haft ett hektiskt första år. Efterfrågan är större än än vad hon hinner producera. Hon planerar att utvidga i sakta mak och köpa några maskiner eftersom hon inte hinner skära alla morötter för hand. Kvinna klädd i blått, i bakgrunden ett vattendrag. Bild: Helena Rosenblad / Yle Västnyland,Raseborg,Fiskars, Raseborg,chia näsman

Bybutiken i Fiskars har under sommaren sålt mycket av hennes fermenterade produkter. Hon har också sålt kimchi till en lokal restaurang i Fiskars och har också några andra återförsäljare. En stor del av produkterna säljer hon i rekoringar i huvudstadsregionen.

- Jag tycker om att träffa kunder ansikte mot ansikte och få feedback.

Näsman trivs i Fiskars.

- Det är ett jättemysigt litet samhälle. Vi skämtar om att man inte behöver åka någonstans för vi har ju egentligen allt här. Det är vackert och inspirerande och man kan vara ensam om man vill och så finns det också en massa evenemang.

Talko då vindruvorna anlände

Företagarna i Fiskars känner varandra och flera av dem samarbetar och det finns en bra samhörighet i byn. Då vineriet i slutet av september fick en stor leverans av vindruvor från Österrike deltog Chia Näsman och flera andra i talkot för att pressa vindruvorna.

Vineriet och bryggeriet har en liten butik i den gamla knivfabriken där de säljer sina produkter. Jenni Danielsson har tillbringat en del av sommaren bakom butiksdisken och har varit tvungen att ha koll på hur många människor som kan komma in i butiken.

Danielsson bekräftar det som också de andra företagarna har pratat om.

- Sommarsäsongen var bättre än väntat. Människor har hittat väldigt bra hit eftersom utlandsresorna uteblivit. Det har varit en fin räddning för oss.

Jenni Danielsson säger att besökarna främst kommit från närområdet.

- Största delen har varit lokala och från Åbo-Helsingfors-axeln. Det har faktiskt också kommit längre ifrån, men mest har det varit finska turister.

En man och en kvinna med en stor spade med vindruvor.
Jari Leinonen är mannen bakom vineriet och bryggeriet i Fiskars. Det är det första urbana vineriet i Finland. Druvorna importeras och produkten får inte kallas för vin eftersom Finland inte är ett vinproducerande land. Naturvinet som tillverkas i Fiskars går till 90 procent på export medan största delen av ölen säljs i hemlandet. En stor del av marknadsföringen sker på sociala medier. En man och en kvinna med en stor spade med vindruvor. Bild: Helena Rosenblad / Yle Västnyland,Raseborg,Fiskars, Raseborg,vinproduktion,Jenny Danielsson

Hon säger att besökarna både är intresserade av bruksmiljön och av hantverk, mat och dryck.

- Fiskars har blivit ett fint resmål för dem som är intresserade av mat- och dryckeskultur.

Liksom de andra hoppas Danielsson på att besökarna skulle komma till Fiskars också andra tider än under högsäsong. Sommaren är intensiv medan det är lugnt och tyst i byn resten av året, trots att mycket är öppet.

Också Danielsson berömmer samhörigheten i Fiskars. Det finns många företagare och det senaste tillskottet är ett kafferosteri.

- Jag tror att det ryms en massa nya grejer in i Fiskars och här finns jättemycket innovativa människor redan. Men nog finns det plats för fler.