Hoppa till huvudinnehåll

Polisens bruk av pepparspray mot demonstranter får kritik från experthåll

Henri Rikander, doktor i juridik.
Henri Rikander anser åtgärden var överdimensionerad. Henri Rikander, doktor i juridik. Bild: Miikka Varila / Yle polisen,forskare,doktorer,rättsvetenskap,brott,polisbrutalitet,Tammerfors,Birkaland

Polisens agerande mot demonstranter i Helsingfors i lördags var oacceptabelt, säger doktorn i juridik Henri Rikander. Han har doktorerat om polisens användning av våld och om våld som riktas mot poliser.

Enligt Rikander avvek polisens sätt att reagera från hur man gjort i motsvarande situationer tidigare. Polisen har brukat bära bort demonstranter, som göra passivt motstånd, men inte använda våld, säger han.

– Att använda pepparspray i det här läget var överdimensionerat, säger Rikander. Passiva personer ska bäras bort, inte tvingas bort med pepparspray.

Att demonstrera är inte olagligt

Polisen har tidigare använt pepparspray bland annat mot fotbollshuliganer och personer som betett sig aggressivt.

– Det kan nog kritiseras om polisen riktar pepparspray mot personer som sitter stilla på gatan.

Det handlar till syvende och sist om rätten att demonstrera, konstaterar Rikander. Det är en grundrättighet i ett demokratiskt samhälle, precis på samma sätt som mötesfriheten och yttrandefriheten.

– Enligt grundlagen är det polisens uppgift att trygga dessa rättigheter, säger Rikander.

Människorättsprofessor kritisk

En annan som kritiserar polisens agerande är människorättsprofessor Martin Scheinin. Han säger till tidningen Iltalehti att polisen verkar har tagit i för hårt. Insatsen är överdimensionerad i förhållande till själva läget, säger Scheinin.

Martin Sheinin, professor i internationell rätt och mänskliga rättigheter.
Martin Scheinin är professor i Florens i Italien Martin Sheinin, professor i internationell rätt och mänskliga rättigheter. Bild: Antti Haanpää / Yle Martin Scheinin,mänskliga rättigheter

– Det rätta hade varit att polisen hade talat med var och en och bett dem avlägsna sig. Om det inte hade räckt hade man frågat var och en om de kan gå själva, eller om de måste bäras bort. I värsta fall hade polisen burit bort demonstranterna – en och en – till polisbilarna.

Inget vapen – som i det här fallet pepparspray – hade behövts, säger Scheinin.