Hoppa till huvudinnehåll

Rösta på Svenskfinlands roligaste gatunamn!

Kattpsikargränden i Kristinestad
Så här ser Kattpiskargränden ut i Kristinestad. Är det här Svenskfinlands roligaste gatunamn? Kattpsikargränden i Kristinestad Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik kattpiskargränden,Kristinestad

Podden Näst sista ordet samlade in förslag på Svenskfinlands roligaste gatunamn. På publikens begäran ordnar vi nu en omröstning där du får rösta på din favorit bland förslagen.

Gator och vägar får sina namn på olika sätt i olika kommuner. Oftast försöker man namnge så att det ska vara lätt för både invånare och räddningsväsende att förstå och hitta fram.

Det finns situationer när livet hänger på sekunder och då får en otydlig adress inte leda till att ambulansen eller brandbilen inte når fram i tid.

I vårt land måste man också på många håll skapa namn som fungerar på båda nationalspråken vilket är utmanande.

Är Lindvägen döpt efter någon som hette Lind, efter trädslaget eller har det funnits en gård som hette så i området?

Beroende på vilket ursprunget är får vägen heta Lindintie eller Lehmuksentie.

Men ibland spelar lokalhistoria och komiska tillfälligheter in och då kan det också bli både tokigt och ganska roligt, mer om det i det här hör du i podden Näst sista ordet.

Hör också en längre intervju med Maria Vidberg som är medlem i namnkommittén i Helsingfors och berättar hur gatunamn väljs.

Näst sista ordet har valt finalister bland de över hundra som ni föreslog och nu gäller det att kora en vinnare. Omröstningen avslutas onsdagen den 7 oktober kl 11:00.

För att kunna rösta måste du ha ett Yle-konto. Logga in och välj sedan din favorit bland förslagen.