Hoppa till huvudinnehåll

Sibbomusikern Tove Ljungqvist: "Jag lär mig mycket av juridiken och kan ta det med mig i mina sångtexter"

Musikern Tove Ljungqvist
Tove Ljungqvist har ärvt sin pappas gitarr. Musikern Tove Ljungqvist Bild: Yle/ Stefan Paavola trubadurer,musiker,låtskrivare,tove ljungqvist

Tove Ljungqvist är musiker och blivande jurist. Ända tills coronapandemin bröt ut studerade hon och bodde i Stockholm, men i mars flyttade hon hem tillbaka till Sibbo.

Intervjun görs en torsdagsmorgon i Prästgården i Kyrkoby. Tove Ljungqvist har med sig sin akustiska gitarr. Gitarr är Toves instrument, både el- och akustisk gitarr.

- Det var här som jag började musicera mera aktivt.

Ljungqvist har tillbringat de senaste fyra månaderna ute i Ekenäs skärgård och det känns ovant att vara tillbaka på land.

- Jag har vant mig vid att bo där ute på ön. Kan man ens beskriva skärgårdens lugn i ord? Det är lätt att varva ner och jag hinner ladda batterierna samtidigt som jag gör allt vad jag vill göra.

På grund av en storm var Tove Ljungqvist också strandsatt en tid på ön under sin vistelse.

- Jag var utan båt i två veckor, men som tur var hade jag bunkrat upp med mat och det räckte just precis.

Juridiken och musiken kompletterar varandra

Ljungqvist studerar juridik i Stockholm och har i praktiken bara sin pro gradu-avhandling kvar till examen. Juridik och musik passar bra ihop.

- Det är inte en så konstigt kombo som man skulle kunna tro. De kompletterar varandra så himla bra. Jag lär mig mycket av juridiken och kan ta med det i mina sångtexter som ändå är samhällsorienterade, säger Ljungqvist.

Men det förekommer varken lagtext eller paragrafer i hennes lyrik eller sångtitlar.

- Nej, det skulle vara för mycket, någon gräns får det vara. Men vi kan se om verserna kan få en paragraf framför sig. Det kan jag gå med på.

Musikern Tove Ljungqvists gitarr
Gitarren har Tove Ljungqvist ärvt av sin pappa. Musikern Tove Ljungqvists gitarr Bild: Yle/ Stefan Paavola trubadurer,musiker,låtskrivare,gitarr,tove ljungqvist

Ljungqvists akustiska gitarr är mycket speciell. Den ser ut som en kombination av en klassisk gitarr och en gura som lämpar sig bäst för jazz.

- Jag har ärvt den av min pappa som gick bort när jag var liten. Den här gitarren är handgjord och skräddarsydd för honom. Det är ett italienskt märke, men det är en finsk man som har byggt den.

Singer-songwriters och trubadurer jämförs ofta med varandra, och Tove Ljungqvist är inget undantag. Hon jämförs ofta med den svenska musikern Melissa Horn.

- Vet du hur mycket jag får höra det där? Det är nästan varje gång jag uppträder någonstans som jag får åtminstone en sådan kommentar. Men jag är Tove Ljungqvist och det är min naturliga röst.

Ljungqvist har nämnt sammanträffandet för Melissa Horn.

- Jag har faktiskt pratat med Melissa om det någon gång efter hennes gig och berättat att jag får höra det ganska ofta och hon var fascinerad.

Musikern Tove Ljungqvist
Tove måste snart avgöra hur mycket hon vill fokusera på musik och juridik. Musikern Tove Ljungqvist Bild: Yle/ Stefan Paavola trubadurer,musiker,låtskrivare,tove ljungqvist

- Nu är det lite svårt, studierna slutar och jag måste fatta ett beslut. Jag vet inte hur mycket juridik och musik det kommer att bli. Musiken är inte en hobby, det är mera än så.

Killarna i skivbolaget Colla Records i S:t Karins har fått Tove Ljungqvist att inse hur mycket potential det finns och hur mycket hon skulle kunna satsa på musiken.

- Men så kom coronan här emellan och så klart jag också delar en oro inför framtiden för hela kulturlivet och branschen. Men det blir nog bra.

Visans vänner i Östnyland ordnade en Vändagskonsert i Nickby, Sibbo den 14.2.2020.

I inslaget nedan berättar ordförande Sebastian Sebbe Häggblom och artisten Tove Ljungqvist om visor, hembygden och djupa känslor som förmedlas genom texter och musik.