Hoppa till huvudinnehåll

Ålänningarna vill ha bort gränskontrollen mot Sverige - “Fel att dra hela grannlandet över samma kam”, säger örikets riksdagsman

Mats Löfström sitter på en stol.
Det är inte länderna som sådana som är smittade, betonar åländska riksdagsledamoten Mats Löfström, utan det handlar om en klustersmitta som finns på olika orter i både Sverige och Finland. Mats Löfström sitter på en stol. Bild: Ålands Radio & TV / Bengt Hannus Åland,riksdagsledamöter,Mats Löfström

Ålänningarna vill kunna sköta viktiga ärenden i Sverige. Landskapet vill alltså ha en särlösning i stil med Torneå och Haparanda.

Den åländska riksdagsmannen Mats Löfström (Åländsk Center) är noga med att påpeka att det inte handlar om att i onödan utsätta någon för smittorisk.

- Det finns kommuner i Sverige med mycket färre smittade än i många finländska kommuner, betonar Löfström. Det är inte länderna som sådana som är smittade, utan det handlar om en klustersmitta som finns på olika orter i både Sverige och Finland.

"Bara ett bekräftat coronafall på 24 000 svenska resenärer"

Löfström sitter själv med i riksdagens grundlagsutskott. Han påpekar att utskottet har varit mycket tydligt när det gäller restaurangerna med att man borde titta på det regionala smittoläget.

- På Åland hade vi 24 000 svenska resenärer under juli och augusti - och bara ett bekräftat coronafall, konstaterar Löfström. Läget är väldigt lugnt på Åland.

"Handlar inte om nöjesresor för ålänningarnas del"

Det här handlar inte om några nöjesresor för ålänningarnas del, utan om att få sköta viktiga ärenden som att få träffa barn, barnbarn eller kanske sin särbo som man inte har rest till på sex månader.

Mats Löfström vill inte svara på frågan om regeringen har låtit bli att lyssna på grundlagsutskottet.

- Det är en bedömning som var och en måste ta ställning till, men grundlagsutskottet var tydligt med man måste göra regionala lösningar och inte dra hela landet över en kam.